14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ BASIN BÜLTENİ

 

 DİYABET NEDİR?

          Vücudun başlıca enerji kaynağı glukoz adı verilen bir tür şekerdir. Alınan besinler vücutta glukoza dönüştürülerek kullanılır. Hücrelerin glukozdan enerji elde etmesi için pankreastan insülin adında bir hormon salgılanması gerekir. İnsülin olmadan glukoz hücrelere giremez. Eğer vücutta insülin yapılamıyorsa ya da hücreler var olan insülinden etkilenmiyorsa kandaki şeker hücre içine giremez, yani kullanılamaz ve kanda glukoz düzeyi yükselir. Bu duruma diyabet ya da şeker hastalığı adı verilir.

DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Çok su içme

- Sık sık idrara çıkma

- Çok yeme

- Kilo kaybı

- Görme bulanıklığı

- Aşırı Kaşıntı

- Tekrarlayan enfeksiyonlar, özellikle mantar enfeksiyonu.

Her 4 aile üyesinden 1'inden azı diyabet eğitim programlarına erişebilmektedir. Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir.

DİYABET AÇISINDAN KİMLER RİSKLİDİR?

- Yakın aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlar,

- Kalp- damar hastalığı bulunanlar,

- Obez kişiler,

- Hipertansiyon hastaları,

- Kan yağları yüksek olan kişiler,

- Gebelikte diyabet geçirenler,

- Düşük veya ölü doğum yapanlar,

- İri bebek doğuranlar,

- 45 yaş üstü kişiler.

 

DİYABET TANISI NASIL KONULUR?                                                                                       Açlık kan şekeri değerinin 126 mg/dl ve üzerinde olması, gün içinde 200 mg/dl' yi geçen kan şekeri ölçümü, şeker yükleme testinde 2. saatte ölçülen kan şekerinin 200 mg/dl veya üzerinde olması durumlarından herhangi birinin görülmesi durumunda diyabet tanısı konulur.

 

Diyabetli bireyler için sağlıklı yaşamanın 4 altın kuralı vardır:

 

1. Sağlıklı beslenme

2. Yeterli ve düzenli fiziksel aktivite

3. Tıbbi bakım ve kendi kendine kontrol

4. Dengeli ve düzenli sosyal yaşam

 

“Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım.”