Antik Kent’in Tanıtımı İçin Kurulan Dernek Sözdemi Kaldı?

Kelkit İlçesi Sadak Köyü sınırları içerisinde yer alan Satala Antik Kentinin yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapmak ve Antik Kentte sürdürülmekte olan kazılara hız kazandırmak kamuoyunda bilinirliğinin artırılması amacıyla dernekleşme süreci başlatan  Eczacı Mansur Macit  gelinen  noktada  derneğin  durumunun  ne olduğu ve   bu günlerde   tamda böyle bir oluşuma  ihtiyaç duyulduğu   öne çıkıyor.
Söz konusu  derneğin  kurucusu olan Mansur Macit , dernek kuruluşu aşamasında;  “Satala  antik kent kazılarından çıkarılan tarihi eserlerinde sergileneceği bir müzenin olacağını  Buradan çıkarılanlar başka yere götürülüyor diye tedirgin olunmasın. Kamuoyu bunu bilmeli. Müzemiz burada olacak. Bu konuda vekilimizle sürekli irtibat halindeyiz" demişti.
Oysaki görüyoruzki  Satala’dan  çıkarılan  Dünyaca Ünlü Zırh  Erzurum’da  restorasyon sürecinden    sonra Gümüşhane'ye getiriliyor.
Kelkit’te  kurulan Satala Antik Kenti’nde keşfedilen dünyada bilinen tek "Lorica Squamata" modeli zırh, titiz bir restorasyon sürecinin ardından  Gümüşhane’ye getiriliyor.
Kelkit ilçesi Sadak Köyü sınırlarındaki Satala Antik Kenti’nde keşfedilen dünyada bilinen tek "Lorica Squamata" modeli zırh, titiz bir restorasyon sürecinin ardından Gümüşhane’ye getiriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Satala Antik Kentini ziyaret eden Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, 3 yıl önce  buradan çıkarılan Roma Lejyonerlerine ait zırhın Erzurum’dan, Gümüşhane’ye getirileceğini söylemişti. Konuyla ilgili girişimler hızlandırılırken zırhın  19 Eylül Gaziler Günü kapsamında saat 16.00’ da düzenlenecek olan programla Gümüşhane Müzesine teslim edileceği açıklandı.

Lorica Squamata zırhının Gümüşhane Müzesinde sergilenmesi, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının tanıtımı açısından büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, bu tür önemli eserlerin Gümüşhane’ye kazandırılması, bölgenin turizm potansiyelini artıracak ve kültürel mirasının korunmasına olumlu katkılarda bulunacak.