Demirel’den küçükbaş hayvancılıkla ilgili öneriler
Demirel, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tüketim Kooperatifleri iş birliğiyle et ve süt ürünlerinin üretici ve tüketici yararına sunulabileceğini belirtti.
Artan et fiyatlarının tüketicilerin dengeli beslenmesini engellediğini dile getiren Demirel, şunları söyledi: “Ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, et fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Et fiyatlarındaki artışlar, özellikle kuzu ve keçi etinde talep karşılama sorunu yaşanmaktadır. Tüketicilerin çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenmekten yoksun bırakılmıştır. Tüketicilerimizin yıllardır karşılayamadığı kırmızı et ihtiyaçlarını yeni çözüm önerileri sunuyoruz. Tüketicinin beslenmesinde kalıcı koşullar oluşturulmalı. Pahalılık olması, bizim ülkemizde de yüksek fiyatları çaresizce kabullenmemize neden olamaz.”
“Gümüşhane-Bayburt-Trabzon iş birliğiyle Küçükbaş Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalı”
Demirel, tüketicinin ihtiyacı olan kuzu ve keçi etinin karşılanması noktasında pilot iller uygulamasının Karadeniz bölgesinde, Gümüşhane ve Trabzon illerinde uygulanabileceğini belirterek, “Yazın Gümüşhane, Bayburt ili kışın Trabzon meralarında otlayarak üretici yeme para vermeden kuzu ve keçiyi ucuza mal ederek, tüketicinin ucuz et ulaşması sağlanmalı.
Ülkemizde Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon meralarında küçükbaş hayvan organize sanayi bölgeleri oluşturulmalı koyun ve keçi üretim bölgeleri yaygınlaştırılmalı. Sürdürülebilir yeterli et üretiminin artırılması yalnızca küçük baş hayvancılığın gelişmesi ile mümkündür. Tarım Kredi kooperatifleri ve Tüketici Kooperatifleri odaklı bu işlevsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerinde tarımsal canlı hayvan varlığının somut ve eksiksiz belirlenmesi gerekmektedir. Çiftliklerin eksik kapasitesine uygun damızlık ve besi tedariki gerçekleşmeli. Tarım sayımı çalışmalarında çiftliklerde tespit edilen eksik kapasiteye uygun sayıda damızlık, besi ve koyunun ilgili kooperatif tarafından yapılan sayımlar sonucunda tedarik edilerek, çiftlik sahipleri ile üretim sözleşmesi yapılması temin edilmeli” diye konuştu.
Pilot uygulama il anlayışı ile Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon’un atıl kapasitesinin harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, “Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon’daki ot, saman ve silajlık yem bitkileri ihtiyacının karşılanması için birlikte ekim modeli gerçekleşmeli. Köse ilçesinde 2 yıldır bazı çiftçilerin tarlada samanların olduğu gözlemlenmiştir. Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizde ve Bayburt ilinde birlikte yeni bir ekim modeli gerçekleştirilerek yem fiyatları düşürülmeli. Hayvan besleme maliyeti düşürülmeli. Dolayısıyla pahalı olan et fiyatımız daha uygun hale getirilebilir” ifadelerini kullandı.