“Hayvanlar Allah’ın bize verdiği emanetlerdir”

Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün, “Yüce dinimiz İslam bize yaratılmışların tamamına şefkatli davranmamız gerektiğini emrediyor” dedi.

Ülke genelinde ve Gümüşhane’de son yıllarda hayvanlara yönelik şiddet ciddi boyutlara ulaştı. Kuyruğu ve patisi kesilen kediler, bakımsızlıktan kaynaklanan ciddi uyuz vakaları yaşayan köpekler, kapalı kapılar ardına hapsedilen ve hayvana taciz iddialarının gündemden düşmeği kentte gündem ne yazık ki durulmuyor.

Bununla beraber yaz aylarının da gelmesiyle birlikte yoğun sıcaklar için ülke ve kent genelinde alarm veriliyor. Soğuk kış günlerinde barınma ve beslenmenin hayvanlar için önemi kavurucu sıcaklara ulaşan yaz aylarında da değişmiyor.

Merhamet duygusunun Allah’ın kullarına bahşettiği en değerli nimetlerden olduğunu anımsatılan Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün, can taşıyan her varlığa merhametle, hatta bütün kainata muhabbet nazarıyla bakmak gerektiğini hatırlatıldı.

“Allah’ın yarattığı tüm canlılara karşı bir sorumluluğumuz var”

 

“Yüce dinimiz İslam bize yaratılmışların tamamına şefkatli davranmamız gerektiğini emrediyor diyen İl Müftüsü Gün,  “Allah’u Teala (cc) canlılara olan muamelelerimizde hem yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de hem de sevgili peygamberimizin (s.a.v) özellikle hayvanlarla ilgili ifadelerinde çok dehşet verici ifadeler vardır. İslam merhamet dinidir. Allah’ın yarattığı tüm canlılara, doğaya, büyüklerimize ve çocuklara olduğu kadar hayvanlara karşı da bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluklardan birisi de hayvanlar karşı onların hak ve güçleri oranında onlara muamele etmemiz emrediliyor. Mesela haddinden fazla yük yüklenmiş bir hayvanı gören sevgili peygamberimiz (s.a.v) sahibini uyarıyor ve “onun hakkı hususunda Allah’tan kork” diyor” ifadelerini kullandı.

 

“Hayvanların da insanlar gibi ihtiyaçları var”

Hayvanların da insanlar gibi ihtiyaçları var. Yemeleri, içmeleri ve barınmaları gerekiyor hayatlarını devam ettirmeleri için vurgusunu yaparak onların da bir canlı olduğunu unutmamalıyız diyen Gün, “Sevgili peygamberimiz (s.a.v) bir kediyi hapsedip ölümüne sebebiyet veren kişinin cehennemde olduğunu söylemiştir. Rivayete göre bir başka kişi için ise şöyle bir örnek veriyor; geçmiş ümmetlerden bir kavmin kişisi su kuyusu etrafında susuzluktan dolaşan bir köpeğe rastlıyor. O kişi ise bunu görünce kuyuya iniyor ve kova olmadığı için rivayete göre ayakkabısına su doldurup o hayvana su içiriyor. Peygamberimiz (s.a.v) bu kişinin de cennete gittiğini söylüyor. Bu verdiğimiz rivayet örneklerinden hareketle, etrafımızda dili olmayan, kendini ifade edemeyen ve özellikle hayvan âlemindeki canlıların kışın soğuktan korunması noktasında yazın ise sıcaktan etkilenip gıda ve su bulmadıkları zaman mutlaka bu hakkaniyet çerçevesinde onların hak ve hukukuna riayet (saygı gösterme) etmemiz söyleniyor” dedi.

 “İslam Müslümanlara, hayvanlara karşı merhametli olmayı buyurmuştur”

Allah-u Teala (C.C) “Siz yerdekilere merhamet etmezseniz göktekiler de size merhamet etmez” buyuruyor diyen Müftü Gün, “Çevremizdeki hayvanları ve bizimle beraber yaşayan kedi, köpek ve kuş gibi ya da hizmette kullanılan at, katır veya eşek gibi hayvanların “hayvandır ne de olsa” diyerek istediğimizi yapamayız çünkü onların da hakları var. Hayvan hakları önemlidir. Yüce dinimiz İslam Müslümanlara hayvanlara karşı merhametli olmayı buyurmuştur” diye konuştu.

“İslam denge dinidir”

Şunu da unutmamak lazım; hayvanlara değer vereceğiz diye insanların da belli alanlarda hak ve hukukunu, sağlığını önemsemeli ve dengeyi korumalıyız diyerek dengeli ve dikkatli olmayı hatırlatan Hüseyin Gün, “Mesela hayvanları beslerken sağlık şartlarına, hijyene veya aşı gibi hususlara dikkat edilmeli. Çünkü hayvanların yoğun beslendiği noktalarda onların dışkılarından ötürü sağlıksal problemler ya da görüntü kirliliği oluşabiliyor. Hayvan sahiplerinin ve besleme yapan kişilerin de bu hususlara dikkat etmeleri oldukça önemli. İslam denge dinidir. Hayvanların haklarına saygı göstereceğiz ancak bunu yaparken de insanlara sıkıntı oluşturabilecek davranışlardan uzak durmalı ve dikkat etmeliyiz” dedi.

 “Hayvanlara karşı merhametli olmazsak kıyamet günü hesabımız zor olacaktır”

Hayvanda akıl ve irade yoktur bu yüzden sorumlulukları da yoktur, insanda akıl ve irade vardır bu yüzden sorumlulukları vardır diyerek iradenin önemine değinen İl Müftüsü Hüseyin Gün, “Hayvanların uzuvlarını keserek büyü vs. yapılması mümkün değildir bunun İslam’da asla yeri yoktur. Bir hayvana zarar verilmesi veya bir uzvunun kesilerek yapılan işlerin de sonucunun iyi olması söz konusu değildir. Gümüşhaneli kardeşlerime söyleyeceğim şu ki; hayvanlar Allah-u Teala’nın (C.C) bize verdiği emanetlerdir. Bu emanetleri bizim aynen evlatlarımız gibi korumamız ve sahip çıkmamız gerektiğini unutmamalıyız. Allah-u Teala kıyamet günü “boynuzlu koyun boynuzsuz koyundan hakkını alacaktır”  buyurarak adaletin temel olduğu bir dinde yarın bir gün kötü davrandığımız hayvanlar da bizden şikayetçi olacaklar. Hayvanlara karşı merhametli olmazsak kıyamet günü hesabımız zor olacaktır. İnsan üstün, hayvan aşağı değildir. Onlara istediğimiz gibi kullanırız, keseriz, yemeğini ya da suyunu kısarız dememeliyiz ve onları korurken de diğer canlıların ya da insanlara zarar verecek hareketlerden kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

Haber: Zeynep KAYA