Kıskanan Avrupa madeni 5 TL’mizin tedavüle çıkmasıyla bir kez daha çatladı, patladı.
İktidarın balandıra ballandıra anlattığı altı sıfırın paramızdan atılmasının ardından yıllar sonra madeni 5 TL kullanılmaya başlanılacak
Peki yeni madeni 5 TL nasıl şekillendi, şimdi ona bakalım...
Üzerindeki Atatürk rölyefiyle bir dönem tartışma konusu olan madeni 5 liranın tedavüle çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’de, 5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin tebliğ yayımlandı. Madeni parada Atatürk rölyefi, Türkiye Yüzyılı logosu ve Türkiye Cumhuriyeti yazısı olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan tebliğde 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirtilen 5 lira değerindeki madeni paraların basıldığı belirtildi.
Kenar özelliği düz tırtıllı olan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi. Paraların ön yüz deseni, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.
Ayrıca, ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada “Türkiye Yüzyılı” logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta “Türk Lirası” yazısı ve yazının altında basım yılına yer verildi.
Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet’in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi ve çevresinde de “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı yer aldı.
Hükümlerini, Hazine ve Maliye Bakanı yürüteceği tebliğ yayım tarihinde yürürlüğe girdi.
Kaynak. Tele 1