İhale Bedelinin 17 Katı Ödeme Yapıldı, Işığın Görülmesi Başka Bahara Kaldı
Gümüşhane, yarım kalan hikâyelerin, onlarca yılda tamamlanamayan yatırımların şehri olmaya devam ediyor. Şehir merkezi ile Kelkit İlçesi arasında 2017 yılında yapımına başlanan 6,5 kilometrelik Pekün Tüneli projesi bir türlü bitirilemeyen yatırımlardan sadece bir tanesi olarak dikkat çekiyor.
Yapımına Nisan 2016'da başlanan ve Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. En uzun tüneli olan Zigana Tüneli 3 Mayıs 2023'te hizmete girdi. Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan önemli bir güzergâhta yapılan 14,5 km uzunluğunda ki Zigana Tüneli 7 senede bitirilip hizmete açılırken, 6,5 km’lik Pekün Tüneli temelinin atılmasının üzerinden 7 sene geçmesine rağmen hala tamamlanamadı.
İlk olarak 2017 yılında 700 Milyon liraya ihale edilen tünelde, 7 yıl içerisinde yapılan güncellemeler ile proje bedeli 13 Milyara çıkartılırken bu paranın 11,5 Milyar liralık bölümünün yüklenici firmaya ödendiği öğrenildi. Parasal gerçekleşmenin yüzde 83’lere ulaştığı projede, kazı bakımından yüzde 63, nihai betonlamada ise yüzde 29 oranında fiziki gerçekleşmenin sağlanmış olması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Tamamlanması ile birlikte Gümüşhane Kelkit arasını 5,4 kilometre kısaltacak olan tünelde zaman zaman ödenek yetersizliği bahane edilerek çalışmalara ara verildiği öğrenilirken, projenin bu şartlar altında yakın zamanda bitirilemeyeceği öngörülüyor.
Konuyla ilgili Gümüşhane İl Koordinasyon Toplantısında konuşan Karayolları 10. Bölge Müdür Yardımcısı Sümer Sucu, Pekün tüneli kazı bakımında yüzde 63 mertebesinde tamamlandı. Nihai betonlama olarak da yüzde 29 tamamlandı. Pekün tüneli yolumuzu 5,4 kilometre kısaltacak. Vatandaşlarımız kış mevsiminin olumsuzluklarından kurtulmuş olacak. Toplam proje bedelimiz 13 Milyar lira ve toplam harcaması da 11,5 Milyar lira olarak gerçekleşti. Bu anlamda fiziksel gerçekleşme yüzde 83 oranında oldu” ifadelerini kullandı. Gümüşkoza