Arzularkabaköy Beldesi İlçe Olmak İçin Müracaatını Yaptı
Gümüşhane’nin merkeze bağlı tek beldesi olan Arzularkabaköy beldesi, ilçe olmak için gerekli kararları alarak Valiliğe başvurusunu yaptı. İlçelik müracaatı kabul edilirse Arzularkabaköy Gümüşhane’nin 7. İlçesi olacak. Gümüşhane ili halen Merkez, Kelkit, Köse, Şiran, Torul ve Kürtün olmak üzere 6 ilçeden oluşuyor.
Belde Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, ilçe olmak için gerekli tüm şartların hazır olduğunu belirterek alınan kararlarla birlikte ilçe olmak için Gümüşhane Valiliğine başvurunun yapıldığını söyledi.
“Gümüşhane’nin doğuya açılan bir penceresidir”
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Tanış, 8 köyün eğitim-öğretim, 51 köyün ise alışveriş sosyal ve kültürel hizmet alma konumunda bir yerleşim yeri olduklarını belirterek, “Beldemiz; Eski adı Sobran olan Arzularkabaköy Beldesi Gümüşhane’nin 20 km doğusunda bulunmaktadır. Coğrafi yapı itibariyle Kale deresi ile Sobran deresi arasında yerleşik bulunan Beldemiz Gümüşhane vadisinde en geniş alana sahip bir yerleşim yeridir. Gümüşhane’nin doğuya açılan bir penceresidir” dedi.
“Yaz aylarında nüfusumuz 10 binlere ulaşmaktadır” Arzularkabaköy beldesiyle ilgili teknik bilgiler veren Tanış, şunları kaydetti: “Gümüşhane ilini Trabzon’a bağlayan karayolu ağına sahiptir. Gümüşhane – Bayburt – Erzurum karayolu üzerinden Arzularkabaköy Beldesine ayrılan ve Gümüşhane – Taşköprü- Yomra – Araklı bağlantısını sağlayan bu yol üzerinde 53 adet köy bulunmaktadır. Önemli turizm merkezlerinin bulunduğu yol güzergâhında özellikle yazları aşırı nüfus ve trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Beldemizde Gümüşhane E tipi cezaevi bulunmaktadır. 600 mahkûm 250 personel bulunan cezaevinde yıllık 4000-5000 ziyaretçi sirkülasyonu olmaktadır. Yine beldemizde Aşkale çimento fabrikasına ait 150.000.000 m2 lik bir alan özerinde kurulu, yıllık 2 milyon ton çimento, 1 milyon 155 bin ton klinker üretimi yapan çimento fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca pestil köme üretim fabrikası ve diğer ticarethaneler bulunmaktadır. Beldemizde Eski kilise olan kültür varlıklarına kayıtlı 8. yüzyılda Ermenilerin iskân ettiği ve kilisenin de aynı yüzyılda yapıldığı belirtilen, ileriki dönemlerde Hagia Sophia’ya adanan kilise, 18. yüzyılda bölgeye Türkler’in yerleşmesiyle camiye çevrilerek (1737) ve Ayasofya Camii adıyla anılan kültür varlığımız bulunmaktadır. Yaz aylarında ziyaretçi akımı olmaktadır. Yine sınırımızda Tohumoğlu tarihi taş köprü bulunmaktadır. 2020 yılı istatistiklerine göre kayıtlı nüfusumuz 4 bin 702 kişi olarak belirlenmiştir. Ancak 2010 yılından sonra göç alması ile nüfus durumu yaklaşık 5000/6000 civarında olan Beldemizin bu nüfusu yaz aylarında doğa ve hareketli nüfusla birlikte 10 binlere ulaşmaktadır.”
“İlçe yapılmamız için talebimizi meclis kararı ve gerekçeleri ile valiliğimize sunduk”
Beldede 55 konut ve 1 adet ticaret merkezinden oluşan TOKİ konutlarının yapımına başlandığını ve Haziran 2022 tarihinde konutların vatandaşlara teslimi yapılacağını belirten Başkan Tanış, “Yakın zamanda piknik alanı, düğün salonu, kapalı halı saha, voleybol sahası, basketbol sahası, konaklama tesisi, Gümüşhane – Bayburt karayolu üzerinde bulunan şalgam pınarı sosyal yaşam alanı, tatil köyü, Gaziler Mahallesinde Toplantı ve Sosyal Tesis, Çocuk Oyun ve Kültür Evi gibi birçok proje hayata geçirilecek. Belediyemiz tarafından proje aşamasında ve yer tahsisleri yapılmakta olan 300 adet konut yapımına kısa sürede başlanacak. Beldemizde Gıda OSB kurulması da planlanıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı ilçe yapılmamız için talebimizi meclis kararı ve gerekçeleri ile valiliğimize sunmuş bulunmaktayız. Daha önce birçok konuda desteklerini bizden esirgemeyen Milletvekillerimiz Osman Akgül, Cihan Pektaş, Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Musa Küçük, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse ve Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Nadim Aydın’a Beldemizin İlçe yapılması hususunda yine bizden desteklerini esirgemeyeceğini ve beldemizin hakkettiği konuma geleceğinden hiç şüphemiz yoktur” şeklinde konuştu.