KIZILELMAYA HEY, KIZILELMAYA
Kızılelma sözcüğü, Türk milliyetçileri tarafından çok iyi bilinse de toplumun birçok kesimi bu sözcüğü son zamanlarda yazılı basında, Türk dizilerinde veya yerli sinema filmlerinde duyar oldu. Toplumumuzda bu sözcüğü yeni duyanlar, ‘’Kızılelma’’ denince kırmızı elmadan bahsedildiğini sanıyor. Bu, bir milletin milli hafızası açısından acınacak durumdur. Ancak, Kızılelma sözcüğünü duyunca kırmızı elma sananlar mı suçlu; yoksa bir milletin ülkülerini, tarihi birikimlerini, toplumsal değerlerini bu millete öğretmeyip belleğini oluşturamayanlar mı? Çünkü bellek, geçmişten gelen birikimlerin nesilden nesile aktarılması sonucunda oluşur.
Kızılelma ülküsü nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? gibi soruları cevaplandırarak konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabiliriz. Kızılelma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.
Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.
Kaynaklar incelendiğinde Kızılelma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemektedir. Yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğudur. Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu bilinmektedir.
Kızılelma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmıştır. Kızılelma ülküsü, Osmanlı'nın son deminde ve Cumhuriyetin doğum sancıları yaşanırken yanına Turancılık ve Türk Birliği Ülküsünü de katarak Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi ve Türk İslâm Ülküsü olarak yeni bir merhaleye ulaşmıştır.
Kızılelma oldu bir güzel cennet Oradan Turan’a yağdı saadet
Ziya Gökalp, Bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmış oldu.
Gök kubbe çökmedikçe, yağız yer delinmedikçe Türk’ün Kızılelma Ülküsü her daim var olacaktır. İşin gerçeği ‘’Kızılelma’’ konusunu ele almama vesile olan geçen günlerde Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın, Baykar’ın yürüttüğü Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesine ‘’Bayraktar KIZILELMA’’ adının verildiğini duyurmasıdır. Baykar’ın Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesine ‘’Bayraktar KIZILELMA’’ adını verilmesi beni ve benim gibi düşünen milyonlarca Türk evladını fazlasıyla mutlu etmiştir. Çünkü milli düşünenlerin milli heyecanları, milli rüyaları, milli hedefleri olur. Milli Teknoloji Hamlesi de hür yaşayan milletimizin teminatıdır.
Hür yaşamış, hür yaşayacak olan bu güzel milletin has evlatlarının milli rüyaları bir bir gerçekleşirken, Kızılelma'ya hey... Kızılelma'ya! haykırışları ezelden ebede gök kubbede yankılanacaktır.