Oturduğumuz ev depreme ne kadar dayanıklı

Kelkitliler “oturduğum bina depreme dayanıklı mı?” sorusunun cevabını arıyor Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından vatandaşlar, “oturduğum bina depreme dayanıklı mı?” sorusunun cevabını arıyor. 
Kelkit’te vatandaşlar, “oturduğu binalarının depreme dayanıklılık testi yaptırmak istiyor ancak bu konuda öncülüğü belediye ve resmi kurumlardan bekliyorlar.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından Kelkit halkı özellikle Küçük cami mahallesinde 60-70 yıllık eski binalarda yaşayan vatandaşların çoğu, binasının sağlam olup olmadığını merak ediyor,  ülke gündemini ve bizim de zihinlerimizi meşgul eden deprem kimini ruhen kimini bedenen enkaz altında bıraktı. 

Bizde ruhen enkaz altındayız ve hala kurtarılamadık. Bu yoğun üzüntü ve psikolojik baskının altında yeni bir sorunumuz daha var. Acaba oturduğumuz ev ne kadar sağlam? 1. dereceden deprem bölgesi olan ilçemiz sakinlerinin birçoğunun kafasında aynı soru var. Bu sorunu çözmek bizi azacıkta olsa rahatlatmak devlet büyüklerimize düşüyor.

Bu konuda örnek olan bazı belediyeler gibi Kelkit Belediyesi de bedenlerimiz enkaz altında kalmadan elini taşın altına koyması gerekmiyor mu?  En kısa zamanda Kelkit Belediyesinin ilçedeki sorunlu binaların deprem dayanıklılık testi yapıp gereken önlemleri alacağına inanıyoruz. Bu konuda sayın belediye başkanını ve tüm ilgili kurum yöneticilerini sorumluluğa davet ediyoruz “dediler.

Konuyla ilgili Tek Yap mimarlarından Hamza Meral’e sorduk, ”ben mimarım ama bir taraf dan da belediye meclis üyesiyim. Yaşan bu büyük depremlerden sonra tüm Türkiye'de olduğu gibi ilçemiz dede insanlar tedirginler. Zaten yanı başımızda Erzincan’dan geçen fay hattı mevcut. Tüm bunları göz önünde bulunduran belediye meclisimiz, belediye başkanımız Sayı Aziz Nas’ın başkanlığında toplanarak önemli kararlar aldık. Riskli alanlardan Küçük cami mahallesi ve Cumhuriyet mahallemizde bulunan metruk binaları zaten yıkıyoruz, diğer risk arz eden bölümleri de nisan ayından itibaren etap etap kentsel dönüşümle risk olmaktan çıkacaktır. Yıkılan binaların yerine yeniden bina yapıldığı zaman daha değerli bir mülke sahip olabiliyorsunuz. İşe 100 metrekare, 50 metrekareye 70 metrekareye düştü olarak bakmamak lazım. Bu işe değer kavramı üzerinden gidip, can güvenliğini ön plana çıkaracak şekilde bakmak lazım” şeklinde konuştu.
Deprem konusunda Tuğlu mühendislikten Uzman İnşaat Mühendisi Harun Tuğlu, “Kelkit’te depreme karşı önlem alınmalı özellikle riskli bölge ilan edilen küçük cami bölgesi, burası derhal vakit geçirmeden boşaltılmalı ve biran önce kentsel dönüşümle işe başlanmalıdır. Büyük cami ve cumhuriyet mahallesinin bir kısmı bu bölgenin kaderi de farklı değil, burası da aynı işleme tabi tutulmalıdır. 
Diğer mahallelerdeki binaların performans analizlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu konuda insanlar üzerine düşeni yapmıyor, oysaki bu bir keyfiyet değil zorunluluktur. Bu konuda kamu binalarından işe başlanması gerekir ve belediye buna öncülük etmeli, İnşaat sektörü ise sil baştan yenilenmeli ve müteahhitlik kanunu baştan aşağı değişmesi gerekir. Bina yapımında kolonları LE kolon olmalı ve binanın 1. Katına kadar kolon araları perde beton olması gerekir.  Bütün bunlar zoraki olmalıdır. Bu hususta belediye üzerine düşeni yapmalıdır. Yapı denetim kanunu değiştirilmeli, yetkin mühendislik kanunu değişmesi gerekir. Bina yapımı sırasında betona su atılmamalı, vibratör uygulamasına dikkat edilmeli, atılan beton 7 gün sulanmalıdır ve kalıp söküm işlemi en az 14 gün sonra gerçekleştirilmelidir “dedi.