Kelkit Çiftçisi Pas Hastalığı Nedeniyle Çaresiz
Kelkit çiftçisi ekimini yaptığı buğdayın hasadını yapamamaktan dert yakınmaktadır.
Türkiye endemik bitkilerinin coğrafi dağılışı adlı makaleden derlenen bilgiler çerçevesinde bakıldığında, ülke genelinde 9677 endemik bitki lokasyonu tespit edilirken, bu rakamın 722’si Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunuyor. Gümüşhane ise 198 lokasyon ve 3,0 aritmetik yoğunluk ile bölge bazında ilk sırada, Türkiye genelinde ise beşinci sırada yer alıyor.
Hal böyleyken Kelkit’te çiftçiler duyarsız ve ilgisiz Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri nedeniyle dişimizden, tırnağımızdan, artırarak borç,harç ederek ekimini yaptığımız Ürünlerden olması gereken verimi alamıyoruz diyen çiftiler ” bizler ekimini yaptığımız buğdayın hasad gününe kadar çeşitli evrelerden geçen mahsul bizlere ekonomik olarak çok zorluklar yaşatıyor.
Gelin görün ki mayıs ayı ile birlikte sıcak hava sonrasında gelen yağışların buğdaylarda bazı hastalıkların görülmesine neden olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle sıcak ve nemli hava koşullarının pas hastalığına neden olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu konuda bizler çaresiz ve ilgili kurumlardan ilgi ve bilgi bekliyoruz, Göz göre göre ürünümüz tarlada yok oluyor.
Özellikle buğday tarlalarında 'bayrak yaprakları' dediğimiz alanda görülen pas hastalıkları delinmelere neden olmakta ve fotosentez yapımını azaltmaktadır. Böyle olunca da verim düşebiliyor. Yaprakların süt olum devresine kadar yeşil kalmalıdır. Kulaktan dolma bilgiyle çiftçilik yapmaktayız. Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ne için kurulmuş bugün değil de ne zaman bizim yanımızda olacaklar. Tohumu toprakla buluşturduğumuzda ilçenin iklimine uygun tohum almamız konusunda bizler neden uyarılmıyoruz. Yada bölge iklimine uygun olmayan tohum satışını gerçekleştiren tarım kredi kooperatifi neden denetlenmiyor ” diyorlar.