Talat Ülker'den Arda Güler’e “Türkçe” Teşekkürü

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Talat Ülker, bu hafta 18’ncisi düzenlenen Ocakbaşı Sohbetlerinde “Türkçe’nin Türkle İmtihanı” konusu işlendi. Konuşmasında, yabancı basın kuruluşlarına İngilizce bildiği halde Türkçe röportaj veren Milli Futbolcu Arda Güler’i takdir eden Ülker, bu tercihin bir milli duruş olduğunu ve herkese örnek olması gerektiğini kaydetti.
Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Şair ve Yazar Talat Ülker, yaptığı sunumda anaokullarından başlayarak İngilizce öğretilmesini eleştirdi. Günümüzde her vatandaşın İngilizce öğrenme mecburiyetinde bırakılmasına itiraz eden Ülker; devlet olsun, toplum olsun, aile olsun okullarda Türkçeden önce İngilizce öğretilmesini önemsediğini fakat bunun yanlış bir düşünce olduğunu söyledi.
Okullarda, anaokulundan başlayarak çocuklara İngilizce öğretmek için yoğun çaba harcandığına işaret eden Ülker, “İngilizce bilmezsen sana hayat yok.  Veteriner olmak için İngilizce şart koşuluyor. Edebiyat öğretmeni olacaksınız, İngilizce bilmemizi istiyorlar. Anaokulundan başlayarak İngilizce öğretmek için bir çaba, bir dayatma var.  Buna karşın henüz Türk okullarından doğru düzgün İngilizce öğrenen kimse yok. Bırakın ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerini üniversitelerdeki akademisyenlere İngilizce metin verilse yarısının unvanı askıda kalır. Öte yandan akademisyenlerimizin hazırladıkları tezlerde, Türkçe cümle hatasından, imla hatasından geçilmiyor. İşin ilginç tarafı kimsede bunu önemsemiyor” dedi.
Türkçe'nin Türk'le imtihan edildiğine dikkat çeken Ülker, “Kişi ses bayrağını en yukarı çıkarmadıkça hangi bayrağı yukarı çıkardığını bir önemi yoktur. Durum böyleyken kendi milliyetine, kültürüne, değerlerine Türkler kadar hakaret eden başka millette yok. Yanlış cümle kurup başka biri tarafından ayıpladığımızda, hemen suçu Türkçeye yükleriz. Öznesi olmayan, nesnesi olmayan cümlelerimizin yanlış anlaşılmasını dilimizden kaynaklandığını söylüyoruz. Kendi yanlışımızı hemen kültürümüze yamıyoruz. Oysa bütün yabancı Türkologlar, dünyada grameri en matematiksel düzende olan dilin Türkçe olduğunu söylüyor” diye konuştu.
YÖK başkanının 2 sene önce, “Türkçeyle bilim yapılmaz” söylemini hatırlatan Ülker, Türkiye’de bilim yapılacak grubun başındaki ismin bunu söylemesini yadırgayarak İngilizlerin ise dünyanın hiçbir yerinde kendi dilinden ödün vermediğini söyledi. Bakanların uluslararası alanda İngilizce konuşmasını doğru bulmadığını ifade eden Ülker, öte yandan Arda Güler’in, “İngilizce bilmiyor değilim istersem İngilizce konuşurum ama Türkçe konuşacağım” sözlerini ise milli duruşun en güzel örneklerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Yabancı dil öğrenilmesine karşı olmadığını ancak yabancı dilin de Türkçenin yerine geçmemesi gerektiğini savunan Ülker,  “Her Türk çocuğu keşke biri batı dillerinden biri doğu dillerinden iki tane yabancı dil öğrense. Ancak hiçbir dil Türkçenin yerine, tahtına oturtturulmamalı. Çünkü; Türkçe bizim ses bayrağımız. Türkçe bizim millet olma şuurumuzun sese dönüşmüş yansıması. O bizim musikimiz, ninnimiz. O yüzden Türkçeyi sevmeden, Türklüğün hiçbir şeyini sevemeyiz” ifadelerini kullandı.