Tarım Müdürlüğü atama haberlerine cevap verdi

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Erol Sayın’ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında Gümüşhane'de 7 yıldır Hayvan Sağlığı Şube Müdürü olarak görev yapan Özgür Oytun Ören'in görevden alınarak Kürtün ilçesine gönderilmesiyle ilgili iddia ve eleştirilere cevap verildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada bahse konu iddiaların asılsız olduğu ifade edilerek haberlerde yer alan idari işlemin neden yapıldığı, tamamlanan ve devam eden soruşturmaların gizliliği açısından paylaşılmazken yapılan işlemin sendika üyeliğiyle bir ilgisi olmadığı ifade edildi.

İlgilinin sendika üyeliği geçmişine bakıldığında 4 yılda birçok kez sendika değiştirdiği, en son mensubu olduğu sendikaya daha önceki yıllarda da uzun süre üye olduğu anlaşıldığı kaydedilen açıklamada kurum olarak tüm işlemlerin mevzuat çerçevesinde, ihtiyaca binaen ve hizmet verimliliğini artırmaya yönelik olduğu vurgulandı.

Açıklama şu şekilde:

“Şube Müdürlüğü için sendika kriterinin bulunduğunu iddia etmek, kurumumuzun işleyişiyle ilgili temellendirme yapılmadan yapılan ağır, asılsız bir ithamdır. Çünkü bahsi geçen personel ayrıldığını belirttiği sendikadan 2 yıl önce ayrılmış olup, 2 yıl boyunca Şube Müdür Vekili olarak görevine devam etmiştir. Bu vakte kadar herhangi bir işlem gerçekleşmemişken, şu an ilgili ithamdan bağımsız farklı bir idari işlem sebebiyle gerçekleştirilen işlemi bağlamından koparıp haber yapmak açıkça kurumumuzun itibarına iftira atmak ve yanıltıcı bilgiler vermek suretiyle hakkını ihlal etmiştir.

Ayrıca, haber metninde yer alan Şube Müdürlüğü ismi eksik belirtilmiştir. Bu ise ilgili konunun yanlış yorumlanmasına davetiye çıkaracak niteliktedir. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün "Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü" isimli Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. Kurumumuzun önemli bir parçası olan Veteriner Hekimlerimizle birlikte aynı öneme sahip Su ürünleri Mühendislerinin de Şube Müdürlüğü olan şubede kanunun uygun bulduğu usulde bir görevlendirme gerçekleştirilmiş iken, hukuka aykırı bir işlemmiş gibi, Şube Müdürlüğünün isminin eksik belirtilmesi ve gerçekleştirilen idari işlemin içeriğinden habersiz, haksız şekilde bunun haberleştirilmesi hukuka aykırıdır. Ayrıca yeni görevlendirilen Şube Müdürünün ehliyet ve liyakat sorgulamasının basına bu şekilde demeçle sorgulamanın, ilgili Şube Müdürünün kişilik hakları yönünden de olumsuz etki doğuracağı açıktır.

Bahsi geçen personel Şube Müdürlüğü görevini vekaleten yürütmekteydi. Vekaleten yürütülen görevde mevzuat hükümleri gereğince gerçekleştirilen işlemlerde herhangi bir hukuka aykırılık yoktur. Kamuoyuna ilgili ithamı gerçekleştiren kişinin mevzuat hükümleri gereğince aykırılığı da temellendirmesi gerekir. Yalnızca soyut ifadelerle, hukuka uygun gerçekleştirilmiş işlemi farklı bir yöne çekmek kurumumuz adına hak ihlali oluşturmuştur. İlgili kişinin özlük haklarıyla alakalı da herhangi bir müdahale gerçekleşmemiştir. 

İlgilinin Kürtün ilçesine atamasının yapılması da Kürtün ilçesinin norm durumu dikkate alınarak mevzuatlara uygun şekilde yapılmıştır. Kanuna uygun izahlara rağmen soyut ithamın burada da tezahür ettiği ve kurum itibarına iftira atmak ve yanıltıcı bilgiler vermek suretiyle ihlalin gerçekleştiği görülmektedir. Konu ile ilgili hukuki süreç devam etmektedir.

Kurumumuz il, ilçe teşkilatı ve paydaşları ile uyum içerisinde ve gayretle çalışmalarını yürütmekte olup, ilgili personel dahil diğer tüm idareci ve personellerinin mevzuatta tanımlanmış tüm hak ve ödevlerinin bilinciyle yasalara uygun olarak işlemlerini gerçekleştirmektedir.”