Gümüşhane Üniversitesi TBMM Araştırma Komisyonunda sunum yapacak

Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri Türkiye’nin seçkin üniversiteleriyle birlikte Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden faciasını araştırmak için TBMM’de kurulan araştırma komisyonuna sunum yapıp, rapor sunacak.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması sonucu oluşan durumu araştırmak üzere TBMM bünyesinde kurulan ve aralarında MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük’ün de olduğu komisyon İTÜ, ODTÜ, Hacettepe ve Gümüşhane Üniversitesinden değerlendirme sunum ve raporlarını alacak.

Önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanan toplantıda Gümüşhane Üniversitesinin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine bağlı Jeoloji, Jeofizik ve Maden Mühendisliği bölümündeki akademisyenleri acı olayla ilgili hazırladıkları raporları sunacak.

Komisyonda Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ, meydana gelen kütle hareketinin yenilme mekanizması, olası yeraltı suyu kirliliği ve mevcut maden işletmesi haricinde aktif devam eden maden işletmelerinde bu tür kazaların yaşanmaması için alınması ve uygulanması gereken tedbirleri, Jeoloji Mühendisliği Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferkan Sipahi, altın madenlerinin ülke için ekonomik önemi, oluşum mekanizması, siyanürle zenginleştirme yapılmasının çevre açısından etkileri, Jeofizik Mühendisliği, Uygulamalı Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Maden, Çöpler Kompleks Maden sahası ve çevresinde Kuzey Anadolu Fay (KAF) zonu, Orta Anadolu Fay (OAF) zonu ve Malatya Ovacık (MO) Fay zonları ile Divriği segmentinin depremselliği, depremler oluşturabileceği yatay deprem ivmesi, maden sahasının yer altı yapısının belirlenmesi konuları, Maden Mühendisliği Yeraltı Maden İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu da açık maden ocaklarında yapılan patlatmalı kazılar sonrası oluşan titreşim ve hava şokunun yakın bölgelerde oluşturduğu riskler ve bu risklerin azaltılması için yapılması gereken faaliyetler hakkında bilgi verecek.