Gümüşhane’nin Tarımsal Üretiminde Yüzde 40 Kayıp Var; “Çiftçi Bu Yıl da Mağdur”

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanı İsmail Akçay, mevsimsel şartlara bağlı olarak Gümüşhaneli çiftçinin yıl için yüzde 30-40 oranında ürün kaybı yaşadığını söyledi.
GTSO Başkanı Akçay, TRT Trabzon Radyosuna yaptığı açıklamada geciken yağmurlar ve ardından yaşanan sel felaketlerinin Gümüşhaneli üreticiyi zor durumda bıraktığını dile getirerek, “Ürünlerimizde yüzde 30, yüzde 40 civarında bir verim düşüklüğü yaşıyoruz” dedi.
Yaşanan bu kayıpların telafisinde tarımsal sigortanın önemine vurgu yapan Başkan Akçay, “Lakin tarımsal sigorta primlerinin yüksekliğinden kaynaklı olarak, çiftçilerimiz ürünlerini sigorta ettirmekten kaçınıyorlar. Primler yüksek, mazot ve gübre çok pahalı. Tüm bu olumsuzluklar ile birlikte haliyle çiftçimizin kar marjı da düşük oluyor. Karşılanması mümkün olmayan maliyetlere bir de tarım sigortasını eklediğinizde çiftçimiz emeğinin karşılığını alamaz vaziyette kalıyor. Sigorta yaptırmaktan kaçınıyor. Bu anlamda devletimizin çiftçilerimizi daha fazla desteklemesi gerekiyor. Neticede çiftçimiz çalışıyor, üretiyor ancak iklim şartlarından, coğrafi sorunlardan kaynaklı olarak afetler sonucunda beklediği verimi alamıyor. Bu itibarla çiftçimiz zaman zaman mağdur oluyor” diye konuştu.
Gümüşhane’nin sulama noktasında çok ciddi yatırımlar aldığını dikkat çeken Başkan Akçay, “DSİ Trabzon Bölge Müdürlüğümüzün en büyük yatırımları Gümüşhane’de. Bu noktada yapılan yatırımlar ile ilimiz barajlar ve göletler şehri olarak bilinir. Tüm ilçelerimizde, yeterli sayıda sulama göleti ve sulama barajı projelendirilmiş büyük bir kısmı da bitirilmiştir. İnşaatı devam eden birkaç işimiz daha var. Onlar da gelecek yıl bitme aşamasında olacak. Barajlarımızın sulama altyapılarında sorunlarımız var. Onların da çözülmesi ile birlikte 2025 yılında Gümüşhane’de sulama ile ilgili bir sorunun kalmayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.