Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde Önemli Düzenlemeler: Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlıyor

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğindeki değişiklikleri açıkladı.
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 30 Ekim 2024 Çarşamba günü 9073 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, düzenlemenin hem aile hekimliği sistemini hem de halk sağlığını güçlendireceğini vurguladı.
 Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Vurgu
Yeni düzenlemelerle koruyucu sağlık hizmetleri öncelikli hale getiriliyor. Halk sağlığını korumak ve hastalıkları önlemek için akılcı ilaç kullanımı teşvik edilecek. Dünya genelinde büyük bir sorun haline gelen gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Akılcı ilaç kullanımı nedir? Hastaların doğru tanıya uygun olarak en uygun ilacı, doğru doz ve sürede kullanması anlamına geliyor. Bakanlık, bu süreçte aile hekimlerinin ilaç yazma özgürlüğünü kısıtlamadan, mevcut nüfusa göre daha düşük ilaç kullanımını sağlayan hekimlere ilave teşvik ödemesi yapılacak. Hekim başına düşen hasta sayısı azaltılarak muayene sürelerinin artırılması planlanıyor. Bu sayede hekim-hasta ilişkisi güçlenecek, vatandaşlara daha kaliteli bir hizmet sunulacak. Ayrıca, aile hekimlerine kayıtlı kişilerin hastane başvuru oranlarının düşmesi veya aynı kalması durumunda teşvik ödemesi yapılacak.
Teşvik Sistemiyle Hekimlere Destek
Aile hekimlerinin motivasyonunu artırmak için yeni bir teşvik sistemi getiriliyor. Hasta memnuniyet oranı il ortalamasının üzerinde olan aile hekimlerine aylık ilave teşvik ödemesi yapılacak. Bu uygulamayla hem sağlık çalışanlarının memnuniyeti artırılacak hem de sağlık hizmetlerinin kalitesi yükselecek. Özellikle kronik hastalıkların ve 65 yaş üstü bireylerin etkin takibini hedefliyor. Bu yaklaşımla, hastalık yükünün azaltılması ve halk sağlığının korunması amaçlanıyor.
“Hizmette Süreklilik, Kalite ve Güven” İlkesi Güçleniyor
Aile hekimliği sisteminin temel prensipleri süreklilik, kalite ve güven olduğunu dile getiren Yemenici, “Yönetmelik değişikliğiyle aile hekimlerine yönelik teşvik ödemeleri artırılırken, başarı kriterleri de net bir şekilde tanımlıyor. Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemelerle sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini garanti altına almayı ve halk sağlığı alanında güçlü bir adım daha atmayı hedefliyor. Yönetmelik değişikliklerinin aile hekimliği sisteminin temel prensipleri olan süreklilik, kalite ve güven ilkelerine katkı sağlayacağını ve vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha fazla memnuniyet duymasını amaçlamaktadır” dedi.