Kelkit Organik Tarım Projesinde imzalar atıldı
Gümüşhane Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliği ile Kelkit' te Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Alt Yapısının Geliştirilmesi Projesi’ hayata geçiriliyor.
Kelkit’te 87 bin 475 metrekare alanda kurulu bulunan Gümüşhane Üniversitesi Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezindeki altyapının geliştirilmesi amacıyla hazırlanan ve toplam bütçesi 5 milyon TL olan projenin 3 milyon 750 bin TL’si DOKA, 1 milyon 250 bin TL’si ise Gümüşhane Üniversitesi tarafından finanse ediliyor.
Trabzon’da gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın Gümüşhane Üniversitesi ve DOKA işbirliği ile hayata geçirilen projenin 2 yıllık bir süreci kapsadığını ve bu projeyle birlikte Kelkit’in organik tarım merkezi olma yolunda büyük bir avantaj sağlayacağını söyledi.
ARGE, eğitim, üretim ve pazarlama olmak üzere dört temel ayağın üzerine oturtulan projenin bölgeye ve ülkeye büyük bir katma değer oluşturacağını belirten Rektör Günaydın, 87 bin 475 metrekare alanda gerçekleştirilecek proje kapsamında 3 bin 301 metrekaresi kapalı ve 2 bin 300 metrekaresi açık inşaat alanı olmak üzere toplam 5 bin 601 metrekare alanda teknik altyapı inşaatı yapılacağını dile getirdi.
Projede idari bina, süt ürünleri işleme ve ARGE merkezi, bal paketleme ünitesi, çiftçi eğitim merkezi ve misafirhane, yetiştirme ve üretim seraları, mantar üretim ünitesi, tavuk kümesi, yem kırma ve hazırlama ünitesi, sosyal alanlar, uygulama bahçesi, organik ürün satış mağazası ve kafeterya, gübre depolama ünitesi gibi bölümlerin yer aldığını vurgulayan Rektör Günaydın; proje tamamlandığında ayda 15 bin kilogram organik süt ürünü, 4 bin 500 kilogram mantar, 31 bin 500 adet yumurta, 800 kilogram organik sebze ve 20 kovan bal üretiminin yapılacağını ifade etti.
Projenin Kelkit’in organik tarım merkezi olma yolundaki en önemli adımlarından biri olduğunu belirten Rektör Günaydın sözlerine şöyle devam etti: “Proje tamamlandığında, bölgedeki organik işletmelerin mevcut kapasiteleri ve verimlilikleri artacaktır. Bölgenin önemli bir potansiyele sahip olduğu organik tarım ürünlerinin tanıtılması yanında talebin artması ve satışının sağlanması gerçekleşmiş olacaktır. Organik üretimde birbirini takip eden hammadde, üretim, ambalajlama, nakliye ve pazarlama zinciri çerçevesinde bölgede yeni sektörler gelişecek ve bu alanda istihdam oluşacaktır. Kurulacak ARGE merkezi ile birlikte yerel üreticiler yeni ürün denemesi yapma imkanı bulacak ve pazara yönelik ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen genç girişimcilere danışmanlık hizmetleri yanında küçük ölçekli organik tarım işletmelerine inovasyon hizmeti verilecektir. Organik ürün üretimi sonucunda bölge halkının daha ucuz bir fiyatla sağlıklı gıda ürünlerine ulaşması sağlanmış olacaktır. Bölgede üretilen organik süt, proje kapsamında kurulacak süt işleme merkezinde işlenip pazarlanması sonucunda organik süt üretiminin teşviki sağlanmış olacak ve şu an itibariyle 9 olan organik süt sığırı işletme sayısı 5 yıl içerisinde yaklaşık olarak 50’ye ulaşacaktır. 5 Yıllık dönem içerisinde yaklaşık olarak 50’ye ulaşacak olan organik bal üreten çiftçi sayısı ile birlikte kırsal kalkınma ve bölgesel ekonomiye önemli bir katkılar sağlanmış olacaktır. Organik yumurta üretimin yanında organik tavukçuluk yapmak isteyen çiftçilere eğitim ve danışmanlık hizmeti verilerek yeni üretim sistemleri geliştirilecektir. Bölgedeki organik seracılığın gelişmesi sağlanarak ek gelir kaynakları oluşturulacaktır. Bu konuda fide üretimi yapılarak çiftçilerimizin daha ekonomik bir seracılık yapmasına imkan verilecektir. Bölgede kültür mantarı yetiştiriciliği yaygınlaştırılarak yeni istihdam alanları oluşturulacaktır. Ayrıca organik hayvancılık işletme sayısının artmasına bağlı olarak şu an itibariyle 80 olan organik yem bitkisi üretici sayısı 5 yıl içerisinde yaklaşık olarak 800’e çıkacaktır”