Kelkit’te Silajlık Mısır Üreticiye Can Suyu Oluyor

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü Gümüşhane’nin Kelkit Vadisinde silajlık mısır hasadı başladı.
Vadide üretim faaliyetlerinde bulunan çiftçiler arasında her geçen yıl daha da yaygınlaşan silajlık mısır üretimi,  süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem bitkisi olarak dikkat çekiyor. Hayvancılıkla geçinen yöre halkı için silajlık mısır üretimi girdi maliyetlerini düşüren en önemli unsur oluyor.  Yapılan araştırmalarda hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'inin yem girdisi olarak kabul edilirken, kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerinin kar edemeyeceği öngörülüyor. Bu çerçevede Kelkit İlçesi Kilise Burnu mevkiinde sürdürülen hasat görüntülere yansırken, uzmanlar silajlık mısır hasadında doğru hasat zamanının önemine vurgu yapıyor.
Silaj yapılacak bitkinin hasadından silolamasına, muhafazasından harcanmasına kadar hassasiyet gösterilmesi gerektiği dile getirilirken, “Hasat zamanı ile silaj olarak kullanılacak bitkinin nem içerikleri, protein ve karbonhidrat oranları arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Nem oranının yüksek veya düşük oluşu yapılacak silajın kalitesini düşürür, bozulmalara sebep olur.  Silaj yapımı için en uygun zaman koçanlardaki danelerin olgunlaşmaya yüz tuttuğu, ancak dişle rahatlıkla ezilebilecek derecede suyunu kaybetmediği devredir” ifadeleri ile biçimde yaşanacak gecikmelerin danelerin sertleşmesine ve bu danelerin hayvanlar tarafından tam olarak sindirilememesine yol açacağı hatırlatıldı.
Silajlık mısırın muhafazasının da son derece önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “Hasadı yapılan silajlık mısır iyice sıkıştırılmalı ve kullanıma kadar hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir” ifadeleri ile üreticilerin bu konularda da hassasiyet göstermeleri istendi.