Kelkit'te üretilen bal Anzer balına rakip

Kelkit’te sigorta acentesi işleten Şen’li hemşehrimiz Sinan Albayrak  aynı zamanda da baba mesleği olan bal üreticiliği yapıyor. Sinan Albayrak, ürettiği balı analize gönderdi. Yaptırdığı laboratuar analizinde balın prolin değerinin 1375 olduğunu öğrendi.

 

Sinan Albayrak, kendi ürettiği balın kaç prolin olduğunu öğrenmek için Laboratuara göndererek analiz yaptırdı. Yapılan analiz sonucu ürettiği balın prolin değeri 1375 çıktı.Çıkan sonuca şaşıran Albayrak, yanlışlık olmasın diye bu kez bal numunesini Komşu ilimizdeki başka bir laboratuvara gönderdi.

Bu  labaratuvarda yapılan analiz de ise balın prolin değerinin de 1375 çıkması üzerine Kelkit'te kendi ürettiği balın Türkiye'nin en iyi balı olduğunu söyleyen Albayrak, ürettiği balın kalite açısından değerli olduğunu ve artık coğrafi işaret alması için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi.

 

Albayrak, "1375 prolin Türkiye ortalamasının üzerinde, hatta 738 prolin olan Anzer ve diğer balların kalite olarak üstüne çıktı. Piyasada coğrafi işaret almış balların çoğunun prolin değeri Kelkit'te üretilen balın altında. Bu yüzden yetkililere sesleniyorum, "Kelkit Balının Anzer Balından daha kıymetli olduğunu bilsinler ve coğrafi işaret almak için başvursunlar" dedi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç ise Kelkitli üreticinin analiz sonucuna şaşırmadıklarını belirterek, Gümüşhane'nin bitki çeşitliliği açısından en zengin illerden olduğunu ve üretilen balların her bakımdan kaliteli ve faydalı olduğunu söyledi. Kıraç, "Gümüşhane İlimiz yaklaşık 3 bin bitki çeşitliğine sahip.

Bunların neredeyse 300'ü endemik bitki. Türkiye geneli sıralamaya bakıldığında ilimiz bitki aritmetiği açısından en zengin ilk 5 ilin arasında. Dolayısıyla bitki zenginliğimiz ilimizde üretilen balın kalitesini doğrudan etkiliyor. Bitki çeşitliği ne kadar fazlaysa baldaki faydalı maddeler de o kadar fazladır. Özellikle balda bulunan promil miktarının bölgemizde üretilen ballarda daha fazla olduğu zaten tespit edildi. Kelkit'te bal üreticiliği yapan vatandaşımızın da laboratuvar analizi sonucunun 1375 çıkması bizim için şaşırtıcı bir durum değil. Kelkit'te üretilen balın kontrolünü inşallah Bakanlığımızın desteğiyle ilimizde kurulan Bal dolum ve paketleme tesisimizde gerçekleştirerek kalitesini ortaya çıkaracağız" dedi.