Sağlık çalışanları mutsuz

 

Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz, Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşümün tüm ayaklarında, sahanın taleplerini dikkate almakta zorlandığını ve masa başında hazırlanan genelge ve yönetmeliklerle çalışanların baskılandığını söyledi. 

Döner Sermaye Yönetmeliğinde 2011 Temmuz ayında yapılan değişiklikle, Bakanlığın hekimlere yönelik döner sermaye iyileştirmesinin maliyetini hekim dışı personelin cebinden karşılayacak bir düzenlemeye imza attığını belirten Yılmaz, Bakanlığın yaptıkları hatayı ortadan kaldıracak düzenlemeyi yapmadıklarını, çalışanların hak ve adalet kavramını rahatsız eden performans sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, “Döner sermaye sistemi; sağlıkta dönüşümün birinci aşamasında artan iş yükü sebebiyle çalışanların motivasyonunu artırmak için hayata geçti ancak son dönemde artan maliyetler karşısında neredeyse hiç artmayan, sürekli düşüş gösteren döner sermaye tutarları motivasyon azaltan bir uygulamaya dönüştü. Mevcut döner sermaye sisteminden bütün sağlık çalışanları rahatsız. İş barışının bozulduğu bu sistemden vazgeçilmeli ve acilen sağlık çalışanlarının hak ettikleri döner sermayeyi almalarını sağlayacak yeni sistem hayata geçirilmeli. Hastanelerin ve diğer sağlık kuruluşlarının maliyetleri ve giderleri sürekli artmaktayken, dağıtılabilir döner sermaye hesabının temel belirleyicisi SUT fiyatları yaklaşık 13 yıldır hiç artmamıştır. Hekim dışındaki sağlık çalışanlarının neredeyse tamamı sabit üstü ek ödeme alamamaktadır” dedi.

Sağlık ve sosyal hizmet sektörü çalışanlarının taleplerini yakinen takip etiklerini kaydeden Yılmaz, “Dağıtılabilir döner sermaye tutarının, toplam havuzun yüzde 46,5’ini oluşturması gerekirken, yüzde 39’dan yüksek bir orana imza atılmamaktadır.  Bunun sonucu olarak da Türkiye genelinde dağıtılabilir döner sermaye oranı yüzde35’lere kadar düştü. Çalışanların neredeyse tamamının memnuniyetsiz olduğu döner sermaye sisteminde ivedilikle köklü değişikliklere gidilmeli. Bireysel performanstan ziyade ekip ve kurum performansı esas alınması, Türkiye genelinde veya illerde bir havuz oluşturularak döner sermaye primleri merkezden dağıtılmalı ve değişik hastanelerdeki hekimlerin elde ettiği aynı puanlara karşılık aynı tutarda ödeme yapılmalıdır. Yönetici birim performansı, yönetici mali birim performansı, kalite performansı ve birim performansı nedeniyle çalışanların ek ödemelerinden kesinti yapılmamalı, bu tür uygulamalar personele pozitif performans olarak yansıtılmalıdır. Maaş ödemeleri döner sermayeden yapılan kadrolu ve sözleşmeli tüm personel, genel bütçe kadrosuna geçirilerek maaş ödemeleri genel bütçeden yapılmalıdır. Dağıtılabilir döner tutarlarının 6 ayda bir artırılması için mevzuat değişikliği yapılmalı. Bu değişiklikler yapılana kadar döner sermaye komisyonları ve yöneticilerinin mali disiplini çalışanlar üzerinden sağlamamalı. Döner sermaye tutarının en üst seviyeden değerlendirilmesi hakkaniyetli bir davranış olacaktır” şeklinde konuştu.