Satala Antik Kentinin Dört Yıllık Kazı Harcaması Garanti Altına Alındı

Roma İmparatorluğunun Anadolu’da kurulu dört lejyonundan biri olan Satala Antik Kentinde başlatılan kazılarda önemli bir aşama kaydedildi.
Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında hâkimiyet kuran Roma İmparatorluğunun Anadolu’da kurulu dört lejyonundan biri olan Satala Antik Kentinde başlatılan kazılarda önemli bir aşama kaydedildi. Gümüşhane Milletvekili Celelattin Köse, Kelkit’te düzenlenen Bayramlaşma programında Satala Antik Kenti’nin “Geleceğe Kültür Mirası” listesine kaydedildiğini belirterek dört yıl boyunca yapılacak kazı harcamalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacağını açıkladı.
Kelkit ve Gümüşhane'nin geleceğinin turizmde olduğuna inanlardan biri olarak Satala Antik kentiyle ilgili yaptıklarını anlatan Milletvekili Köse, “Satala Antik Kentini iyi bir çalışmayla 'Geleceğe Kültür Mirası' listesine kaydettik. Bu Ne Demek? 4 yıl boyunca Satala Antik Kenti'nde yapılan tüm çalışmaların giderleri devlet tarafından karşılanacak. Sadece Kelkit değil bölge turizmi içinde oldukça önemli olan Satala'nın böylelikle kaynak sorunu olmayacak” diye konuştu.
Yaklaşık 2.200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı lejyonlarından bir olan Satala Antik Kentinde kazı çalışmaları 2017 yılında başlatılmış, kaynak sorunu nedeniyle zaman zaman sorunlar yaşanmıştı. Tüm bu zorluklara karşın Roma’nın sahip olduğu otuz lejyon üssünden biri olan Antik kent kazılarında çok önemli bulgular elde edilmişti. Zeugma, Samsat, Melitane ile birlikte Anadolu üzerinde konuşlandırılmış dört lejyondan, kazı imkanı bulunan tek antik yerleşim yeri olan Satala, bağrındaki kültürel mirasla Roma ordusunun keşfedilmeyi bekleyen saklı hazinesi olarak dikkat çekiyor.