TARİHE NOT DÜŞELİM
Savaş, zulmün arşa çıkması, gözlerden yaş yerine kanın akması ve hepsinden daha kötüsü bedenden önce ruhun ölümüdür. Ruhları ölenlerin, bu dünyada yapamayacağı hiçbir alçaklık yoktur. Sizce, bu tespitimde yanılıyor muyum?
Kendilerini dünyanın efendileri, diğer milletleri ise köle gören emperyalistler, güçlerini kaybetmemek için tarih boyunca insanlığı ateşe atmaktan bir an bire tereddüt etmediler günümüzde de etmediklerine şahit oluyoruz.
Rusya, Ukrayna savaşını irdeleyelim, savaş neden patlak verdi? Bu soruya cevap vermeden önce Avrupa’nın başak devletlerinin ve Çin’in ekonomik ve siyasi durumunu analiz edelim. Tabiî ki, burada durumu uzunca anlatmak gibi bir niyetim yoktur. Çünkü bunun üzerine ciltlerce kitap yazılır. Özetle, Rusya, Ukrayna savaşı çıkmadan önce Avrupa’nın başak ülkeleri Almanya ve Fransa’nın durumuna bir bakalım. Almanya, ekonomisindeki büyümeyle nerdeyse ABD’yi yakalamıştı. Enerji ihtiyacının çoğunu da Rusya’dan karşılıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da o günlerde NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini ve bundan sebep Avrupa ordusunun kurulması gerektiğini söylüyordu. Bu düşünce gerçekleşir ise hiç kuşku yok ki, Avrupa, ABD’nin etkisinden çıkacaktı.
Çin’i, incelediğimizde ise uzmanlar, ekonomik olarak büyüyen Çin’in, 2030 yılarında ABD’nin ordu gücünü yakalayacağını kayda geçiriyorlardı. Şimdi, ‘’ Rusya, Ukrayna savaşı neden patlak verdi? ‘’ Sorusunu cevaplayabiliriz. Rusya’nın yani Putin’in yayılmacı politikasını fırsat bilen ABD, Ukrayna’ya, Rusya ile yapacakları savaşta yanlarında olacağı taahhüdünü vererek onları cesaretlendirmiş ve bu kanlı savaşı körüklemiştir. Böylelikle Avrupa’da gücünü kaybeden ABD, bu sayede savaştan korkan Avrupa’yı tekrar kendi çekim alanına almayı başarmıştı.
Tek kutuplu dünyada gücünü kaybetmek istemeyen ABD, Rusya, Ukrayna savaşını körükleyerek kendi cephesini sıklaştırıp, güçlendirerek asıl hedefi olan Çin ile çokta uzak olmayan bir zamanda gireceği zorlu mücadeleye hazırlık yapmaktadır.
Tarih tekerrür mü ediyor? Bu günlerde Çin karşısında gücünü kaybeden ABD, savaş çıkartarak gücünü korumak hatta artırmak istiyor. ABD, 1929 yılında ‘’Büyük Buhran’’ diye adlandırılan çok büyük ekonomik sıkıntı yaşarken kendi coğrafyasından uzak bir yerde çıkan ikinci dünya savaşı sonunda ekonomisin fazla vermesi sonucu İngiltere’nin tahtına oturmuş ve dünyada söz sahibi olmuştur. ABD, bugün bu konumunu kaybetmemek için her türlü şeytanlığa başvurmaktadır.
Şimdi gelelim; Rusya, Ukrayna savaşının kazananları ve kaybedenlerine. Tarihe not düşelim.
Savaşın kaybedenleri:
- Ukrayna, vatan topraklarını savunarak onurunu korusa da bir kısım topraklarını kaybedecek.
- Rusya, Ukrayna’dan bazı bölgeleri koparsa da ekonomik ve siyasi gücünü kaybedeceğinden sonraki yıllarda kendi içinde daha büyük sorunlarla karşılaşacağından kazanımlarından daha büyük kayıplar yaşayacak.
- Savaşın bir diğer kaybedenleri, ABD’nin etkisi altına giren en başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa olacak.
- Çin, daha güçlü bir ABD ve etki alanı ile mücadele etmek zorunda kalacak.
Savaşın Kazananları
- Hiç şüphe yok ki, savaşanın asıl kazananı silahlarını, Ukrayna’ya ve korkak Avrupa’ya satarak onları kendine göbekten bağlayan ABD olacaktır.
- Savaşın bir diğer kazananı ise bugünkü dik ve tarafsız tavrını savaşın sonuna kadar sergileyebilirse Türkiye olacaktır. Onun için önümüzdeki ayların önemi büyüktür.
Duam odur ki, yüce Mevla’m, Türk ve İslam dünyasının sancaktarı olan büyük Türk milletini, ruhları ölen alçakların karşısında mahcup etmesin!
Seyit TOK