İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantıları sona erdi
İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantıları sona erdi
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu başkanlığında hafta başında başlayan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan'ın da katıldığı toplantılar bugün yapılan oturumla sona erdi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu başkanlığında hafta başında başlayan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan'ın da katıldığı toplantılar bugün yapılan oturumla sona erdi.
Toplantıların ilk birleşiminde muhtelif köylere ait memba tahsisi hakkında İmar-Bayındırlık ile Tarım Hizmetleri komisyonunca hazırlanan raporlar görüşülerek kabul edildi.
Gündemde yer alan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kullanılmak üzere İlçe Özel İdare müdürlüklerine ödenek gönderilmesiyle ilgili Plan-Bütçe ile Eğitim, Kültür ve Spor ve Turizm komisyonlarınca hazırlana raporlar ayrı ayrı görüşülerek kabul edildi.
Gündemin bir diğer maddesi olan Kürtün İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyetinde görev yapmak üzere hayırseverler vatandaşlar arasından bir üye seçilmesiyle ilgi gündem maddesi görüşüldü. Yapılan görüşmelerin ardından Hasan Hüseyin Yavuz, Kürtün İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyetine seçildi.
Devam eden toplantılarda Kürtün ilçesi Güvende Yaylasında bulunan Güvenç Abdal mezarlığı ve yoluyla ilgili verilen önerge görüşülerek gündeme alındı. Yapılan görüşmenin ardından Güvenç Abdal mezarlığı ve yoluyla ilgili İl Özel İdaresi tarafından bir çalışma yapılarak, yapılan bu çalışmanın meclise sunulması istendi.
Toplantıların son birleşiminde ise İl Özel İdaresinin ek yatırım programı hakkındaki teklif yazı görüşülerek, İmar-Bayındırlık, Çevre-Sağlık, Tarım Hizmetleri ile Plan-Bütçe Komisyonlarına sevk edildi.
Gündemin bir diğer maddesi olan Gümüşhane sınırları içerisinde bulunan ancak Trabzon halkı tarafından da kullanılan yayla ve arazi yollarının yapım, karla mücadele gibi işlerin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılabilmesi için protokol düzenlenmesi hakkında İmar-Bayındırlık ile Çevre-Sağlık komisyonlarınca hazırlanan raporlar görüşüldü.
İlgili gündem maddesiyle ilgili konuşan Meclis Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, 1998 yılında 4342 sayılı Mera Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Gümüşhane’de yürütülen mera, yaylak alan tespit çalışmasıyla, 173 bin 493 hektar mera ve yaylak alan tespit edildiğini söyledi.
Tespiti yapılan 173 bin 493 hektar alanda 415 yayla bulunduğunu dile getiren Başkan Erdoğdu, “Yayla alanları 94 bin 784 hektar alanı kapsamaktadır. İlimizdeki yaylak alanların yüzde 54’ü yayla, yüzde 46’sı ise mera olarak kullanılmaktadır. Trabzon ve Giresun illerine sınır olan köylerimizde bulunan yaylalarımız il dışından gelen göçerler tarafından da kullanılmaktadır. İlimiz genelinde buluna 415 adet yaylamızın 203 tanesi köy halkı tarafından, 212 tanesi de köy halkı ve il dışından gelen göçerler ile ortak kullanılmaktadır” dedi.
Başkan Erdoğdu, yayların il dışından gelen göçerler tarafından kullanım oranının il genelinde yüzde 51 olduğuna dikkati çekerek, “Bu oran merkez ve Kürtün ilçelerimizde artış göstererek, merkez ilçede yüzde 82, Kürtün ilçemizde ise yüzde 57’ye ulaşmaktadır. Torul ilçemizde ise bu oran yüzde 24’tür. Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerimizde ise yaylalarımızın tamamı köy halkı tarafından kullanılmaktadır” diye konuştu.
Mera ve yaylak alanların 4342 sayılı Mera Kanunu’nda belirtilen amaç doğrultusunda kullanılmasının esas olduğunu dile getiren Başkan Erdoğdu, bu alanlarda herhangi bir şekilde amaç dışı kullanım yapılabilmesi için 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında gerekli izinlerin mera komisyonundan alınmasının yasal zorunluluk olduğuna vurgu yaptı.
Meclisin Ağustos ayı toplantıları, ilgili gündem maddesiyle ilgili hazırlanan komisyon raporların ayrı ayrı görüşülerek, kabul edilmesinin ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.