Kelkit’te Üretilen Bal Anzer Balından Daha Kıymetli
Kelkit’te Üretilen Bal Anzer Balından Daha Kıymetli
Kelkit’in Şen köyünde Bal Üreticiliği Yapan Sinan Albayrak Analize Gönderdiği Balının Prolin Değerini Görünce Türkiye’nin En İyi Balını Ürettiğini Öğrendi.
Kelkit’in Şen köyünde Bal Üreticiliği Yapan Sinan Albayrak Analize Gönderdiği Balının Prolin Değerini Görünce Türkiye’nin En İyi Balını Ürettiğini Öğrendi.
Kelkit'in Şen köyünden bal üreticiliği yapan Sinan Albayrak, yaptırdığı laboratuvar analizinde balının prolin değerinin 1375 olduğunu ve bunun da Türkiye'nin en iyi balı anlamına geldiğini söyledi.
Kelkit'in Şen Köyünde bal üreticiliği yapan Albayrak, yaptırdığı laboratuvar analizi sonucu prolin değerinin 1375 çıkması üzerine Türkiye'nin en iyi balını kendisinin ürettiğini ve Erzurumlu bal üreticilerinin balları tescillenirken Kelkit’in daha iyisini hak ettiğini söyledi.
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Albayrak, balının ilk laboratuvar sonucunun 1375 çıkmasına şaşırdığını ve bir yanlışlık olmasın diye Erzincan’da ki laboratuvara gönderip yine aynı sonucu aldığını söyledi.
Albayrak, "Ürettiğimiz balın prolin değeri laboratuvar analizi sonucu 1375 Prolin çıktı. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde, hatta 738 prolin olan Anzer balının bile üstüne çıkarak zirve yaptı. Piyasada coğrafi İşaret almış balların çoğunun prolin değeri Kelkit'te üretilen balın altında. Yakın zamanda yetkililerin Erzurum Karayazı balı (850 prolin) ve Erzurum Palandöken balı (1058 prolin) ile coğrafi işaret almak için girişim başlattığı ulusal basına yansıdı. Bu yüzden şehrimizin yetkililerine sesleniyorum, Kelkit balının anzer balından bile daha kıymetli olduğunu bilsinler ve coğrafi işaret almak için başvursunlar” dedi.
Kelkit balının hak ettiği yerde olması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, “Bahsettiğim yörelerin balları bal sınıflaması içerisinde kalite bakımında çok güzel yerdeler, demek istediğim balın iyi ve kaliteli olduğunun delili prolin değeriyse, Kelkit balı da 1400' lere varan prolin değeriyle hak ettiği yerde olmalıdır. Türkiye'nin değişik bölgelerinde farklı prolin değerlerinde balların olması bulunduğu coğrafyanın ve çiçek florasının zenginliğine bağlı olarak değişiyor” ifadelerini kullandı.
Kelkit’in bulunduğu bölge bakımından zengin endemik bitki türüne sahip olduğunu söyleyen Albayrak, “2010 yılında Kelkit Kaymakamlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Erzincan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Kandemir öncülüğünde “Kelkit Florası Görücüye Çıktı” projesi kapsamında yapılan araştırmada Kelkit florası incelenip 1010 çeşit bitki tespit edilerek bunların 137 tanesinin endemik bitki olduğu saptandı. Kelkit'in bulunduğu bölge bakımından Karadeniz ve doğu Anadolu iklim geçişinde olması flora ve endemik bitki bakımından zengin olmasını sağladığını düşünüyorum. Kelkit balının gün yüzüne çıkması için Kelkit Balı olarak coğrafi İşaret alması gerektiği hem Kelkit'in tanıtımı hem de balının tanıtımı açısından çok önemli olduğu ortada. Buradan yetkililere, Kelkit balının coğrafi işaret kazanması için gerekli işlemleri başlatması yönünde çağrıda bulunuyorum. Coğrafi işaret alınan balımızla hem balımızın dünyaya açılması sağlanmış olacak hem de üretici olarak bizler bu balı tüketiciyle buluşturmak için bir fırsat yakalamış olacağız” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.