Yıldız: İkinci OSB Yerine Ortak Akılla Karar Verilmelidir
Yıldız: İkinci OSB Yerine Ortak Akılla Karar Verilmelidir
Gümüşhane’de ikinci organize sanayi bölgesi kurulması tezinin mimarı hemşehrimiz Prof Dr. Oktay Yıldız yeniden gündeme gelen organize sanayi bölgesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Gümüşhane’de ikinci organize sanayi bölgesi kurulması tezinin mimarı hemşehrimiz Prof Dr. Oktay Yıldız yeniden gündeme gelen organize sanayi bölgesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bölge kalkınması üzerine yoğun çalışmaları olan Yıldız, müdürlüğünü yaptığı Karadeniz Teknik Üniversitesinde Teknoloji Transfer merkezi vasıtasıyla organize sanayi bölgelerinde onlarca proje yaptı.
2019 yılında Şiran-Kelkit ovasında ortak bir organize sanayi bölgesi kurulması fikrini ortaya atarak bölgede bu konuda çok sayıda araştırmalar yapıp 2 yıl üst üste yapılan Şiran Kalkınma Sempozyumunda da bu konuyu detayları ile tartışılmasına sebep olan Yıldız, kurulması planlanan ikinci organize sanayi bölgesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İl merkezindeki organize sanayi bölgesinin şehrin akil insanlarınca 2000 yılında kurulduğunu ve bugün önemli bir doluluk oranına eriştiğini kaydeden Yıldız, “Bugün OSB’deki işletmelerde ciddi istihdam sağlanmaktadır. İl merkezimizdeki OSB aradan geçen 24 yılda belli bir doluluğa ancak erişmiştir. Yani OSB’ler uzun soluklu sürede meyvelerini verirler. Şehrimize yapılacak ikinci OSB’nin nere kurulacağına bu yüzden ortak akılla karar verilmelidir, siyasi ya da duygusal düşünülmemelidir. Bu OSB’ye bir ilçenin/ilin OSB’si olarak değil, bölgenin OSB’si olarak bakılmalıdır” dedi.
“Ülkemizde limana bu kadar yakın mesafede olan 6. Bölge başka bir OSB yoktur”
Gümüşhane’nin kalkınmada öncelikli 5.bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatan Yıldız, “Hemen yanı başımızdaki Trabzon ise 3. Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır ve bugün Trabzon’un en önemli OSB’si olan Arsin OSB tamamen dolmuş, Akçaabat-Şinik OSB, Beşikdüzü ve Vakfıkebir OSB’de ciddi doluluğa erişmiştir. Artık yeni yatırım alanı ihtiyacı olduğu için deniz dolgusu ile yapılacak yatırım adası konuşulmaya başlanmış, ilin vizyon projesi olarak yerini almıştır. Zigana tüneli sonrasında Trabzon limanından çıkan bir aracın İkisu-Şiran yolu üzerinden ilçelerimize erişmesi Trabzon’daki diğer OSB’lerden daha kolay olmuştur. Tersun dağı tüneli ile mesafe daha da kısalacaktır. Kalkınma öncelikleri dikkate alındığında 5. Bölge teşviklerinin olduğu ilimizde organize sanayi bölgesi olması durumunda yatırımcıların 6. Bölge teşviklerinden yararlanılacağı düşünüldüğünde ülkemizde limana bu kadar yakın mesafede olan 6. Bölge başka bir OSB yoktur. Bu bir fırsattır ve doğru değerlendirilmelidir” diye konuştu.
“OSB ne Şiran merkeze ne de Kelkit merkeze yapılmamalıdır”
Trabzon Limanını en kısa ve kolay güzergah ile Akdeniz’e bağlayan ana yol aksının İkisu-Şiran-Gölova yolu üzerinde olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu yol ülkenin kuzey güney aksında mükemmel bir lojistik güzergâhtır. Bu güzergah yeni yatırımcılar için altyapısı hazırlanmış bir organize sanayi bölgesi için bulunmaz bir fırsattır. Bu nedenle şehrin ikinci organize sanayi bölgesi ile ilgili şu hususların gözden kaçırılmaması gerekir. OSB ne Şiran merkeze ne de Kelkit merkeze yapılmamalıdır. OSB karma OSB olarak İkisu-Şiran-Gölova güzergahı üzerinde olmalıdır. OSB hemen yanı başında bir lojistik merkez ile eş anlı olarak planlanmalıdır. OSB alanında parsel büyüklükleri en az 20 dönümlük parseller olarak hazırlanmalıdır. Dolayısıyla en az 1500 dönümlük bir alan bulunmalıdır. OSB tarım arazisinden ve şehir merkezlerinden uzağa konumlandırılmalıdır. Maliyet açısından istimlak bedeli olmayacak uygun bir hazine arazisi olmalıdır. Ülkemizin ve Erzincan deprem kuşağının varlığı dikkate alınarak zemini uygun/taş ağırlıklı alan olmalıdır. Yeni nesil OSB’ler yeşil OSB olarak enerjisini büyük oranda kendi üreten yani güneş enerji verimliliği yüksek bir yerde tercih edilmelidir. Gelecek vizyonda Yeni OSB için gerekli işgücü bölgedeki tek bir ilçeden karşılanamayacağı için Kelkit, Şiran, Köse, Torul, Alucra, Çamoluk ve hatta Şebinkarahisar ile Gölova bölgesinden de personel taşımacılığı ile beslenebilecek bir merkezde olmalıdır. Aksi takdirde nitelikli/beyaz yaka personel sıkıntısı bölgede had safhada olacaktır” ifadelerini kullandı.
“3 alternatif var: Gölova sapağı, Çilhoroz dağı ve Kelkit Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesidir”
Bu genel esaslar doğrultusunda Şiran-Kelkit bölgesinde saha taramaları ve incelemelerde bulunulduğunda birkaç bölgeye odaklanılabileceğini vurgulayan Yıldız, “Bunlardan en önemlisi olarak İkisu-Şiran-Gölova yolunun Gölova yol sapağının hemen yanında bulunan zemini taş, yaklaşık 1500-2000 dönümlük hazine arazisi öne çıkmaktadır. Yaklaşık olarak Şiran’a 7 km; Kelkit’e 37 km; Alucra’ya 37 km; Çamoluk’a 40 km; Torul’a 55 km; Köse’ye 61 km; Gölova’ya 60 km; Şebinkarahisar’a 80 km mesafededir. Yani tam bir bölge OSB’si niteliğindedir. Özellikle Kelkit-Şiran-Çamoluk ve Alucra için organize sanayi bölgelerine personel taşınması açısından oldukça uygundur. Güneş enerji verimliliği oldukça yüksek bir bölge olup, kurulacak her fabrikanın enerjisini güneşten sağlama verimliliği oldukça yüksektir. Tarım arazisi olmayıp, bulunduğu yol kavşağı lojistik üst olarak da çok uygundur. Karadeniz pazarı dışında Orta Anadolu ve Akdeniz pazarına da hizmet edebilecek nitelikte bir yerdir. İkinci alternatif Çilhoroz dağı üzerindeki alandır. Bu alanda yukarda bahsedilen özelliklerin çoğunluğuna uygun bir alandır. Ancak şu dezavantajları gözden kaçırılmamalıdır. Çilhoroz dağı bölgesi hazine arazisi itibariyle net ölçüler olmamakla birlikte yaklaşık 700 dönüm seviyelerindedir, bu da yeterli değildir. İkinci dezavantajı da İkisu-Şiran- Gölova yol aksından 15 km sapmaktadır ve lojistik açıdan da bir kavşak avantajı yoktur. Bu gerekçelerle yeterince yatırımcı bulunamayacaktır. Üçüncü alternatif olarak son günlerde konuşulan Kelkit Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesidir. Konuya dair kısa bir özet vererek bu konuya değinmek isterim. 536 dönümlük Besi osb alanı Kelkit çayı kenarında, tarım arazisinde planlanmış, bakanlık tarafından uzun uğraşlar sonrasında izin verilmiştir. İhtisas organize hayvancılık bölgesi (236 ada 91-92-93-94-101-102 parsel, 230 ada 13-19 parsel, 233 ada 1-5 parsel ve tescil harici alanlar); 91 adedi 50 büyükbaş, 33 adedi 100 büyükbaş besi ahırı olmak üzere toplam 124 ahır kapasiteli olup proje hayvancılığın merkezi konumundaki Kelkit ilçemiz için emsalsiz bir projedir. Bu projenin ÇED raporları alınmış, fizibiliteleri yapılmış, projeleri hazırlanmış ve kazma vurma aşamasına gelmiştir. Devletin bu kadar kaynak aktardığı bir projenin, bir besi OSB’nin karma OSB’ye dönüştürülmesi hem kaynak israfı olacaktır hem de yukarda bahsettiği şartları sağlamadığı için yeterince yatırımcı bulunamayacaktır. Özellikle şehre yakın ve Kelkit çayı kenarında, taban arazisi niteliğindeki alan fabrika yapımı için ciddi sorunları beraberinde getirecektir” dedi.
Ortak akılla bu ve ortaya atılabilecek diğer alternatiflerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, “Sayın valimiz koordinasyonunda bölge sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, teorisyenlerin, pratisyenlerin, potansiyel yatırımcıların katılacağı geniş katılımlı bir arama toplantısı sonrasında ikinci organize sanayi bölgesine karar verilmelidir” diye konuştu
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.