Tarımda Yeni Destekleme Modeli; Gümüşhane Tarımına Can Suyu Olacak
Tarımda Yeni Destekleme Modeli; Gümüşhane Tarımına Can Suyu Olacak
Tarımda kalınmayı hedefleyen yeni uygulama gelecek yıllar için önemli ekonomik potansiyele sahip olacak
Tarımda kalınmayı hedefleyen yeni uygulama gelecek yıllar için önemli ekonomik potansiyele sahip olacak
29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ile tarım sektöründe önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut KIRAÇ, yeni destekleme modelinin detaylarını açıkladı.
Karara göre, 2025-2027 yılları arasında tarımsal üretim ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla tarımsal desteklemeler yeniden düzenlendi. Yeni modelde, mazot ve gübre desteği yerine 'temel destek' sistemi getirildi ve destekler ilk kez üretim öncesinde açıklandı. Böylece destekler daha sade ve etkin hale getirildi.
Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut KIRAÇ, bu kapsamda önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturulduğunu belirtti. 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni destekleme programında, destek kararı ilk kez 3 yıllık olarak hazırlandı ve her yıl birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı yeniden belirlenecek. Üreticilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacak.
Temel Destekler
Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi.
Temel destek kapsamında, tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacak. Örneğin, arpa ve buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 TL, ayçiçeği ve fındık üreticilerine dekara 366 TL, pamuk ve çeltik üreticilerine ise dekara 549 TL temel destek verilecek.
Planlı Üretim Desteği
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler için, planlama kapsamındaki ürünleri üreten çiftçilere temel desteğe ilave olarak ek destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan çiftçilere mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak.
Üretimi Geliştirme Desteği
Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre kullanımı desteklenecek.
Diğer Destekler
Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, örtü altı paket destek tutarının 2.550 TL/da'dan 3.825 TL/da'ya çıkarılması, açıkta paket destek tutarının ise dekara 870 TL/da'dan 1.305 TL/da'ya yükseltilmesi öngörülüyor.
Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75'i olarak ödenecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.