Gümüşhane Yeşilay Kulübü Tütün Kullanımına Dikkat Çekti
Gümüşhane Yeşilay Kulübü Tütün Kullanımına Dikkat Çekti
Gümüşhane Yeşilay Kulübü tütün kullanımında oluşan hastalıklara dikkat çekmek için KYK yurtlarından farkındalık etkinliklerine devam ediyor.
Gümüşhane Yeşilay Kulübü tütün kullanımında oluşan hastalıklara dikkat çekmek için KYK yurtlarından farkındalık etkinliklerine devam ediyor.
Gümüşhane Yeşilay Kulübü, Dünya KOAH Günü kapsamında, Ahmet Ziyaüddin KYK Erkek Öğrenci Yurdu'nda Kadın Komisyonu Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve gönüllülerle birlikte farkındalık standı açtı.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici ve büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğu buna bağlı olarak KOAH hastalığına bağlı nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam üretimi gibi belirtilerle kendini gösterir. En önemli risk faktörlerinden biri tütün kullanımı olduğu aktarıldı.
Etkinlik çerçevesinde Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi şeklinde açıklanabilecek bir akciğer hastalık olduğu bu duruma neden olan iki süreç kronik bronşit ve amfizem hastalıklarına zemin hazırladığı belirtildi.
Etkinlikte KOAH hastalığı detaylandırılarak “Solunumla beraber, solunum havasındaki oksijenin kana geçtiği, kandaki karbondioksitin ise dışarı çıktığı yer solunum yollarının nihayetindeki alveol denilen keseciklerdir. Kronik bronşit, alveollere giden ve bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanarak daralmasıdır. Amfizem ise bu hava yollarının ve keseciklerin parçalanması ve genişlemesi manasına gelmektedir. Sonuç olarak solunumda alınan hava alveollere iletilemez ve akciğerde kısıtlanarak kalır. İşte bu duruma KOAH adı verilir. KOAH’ ın akciğerde yarattığı değişiklikler diğer hastalıklara da sebep olabilmektedir. Bu yüzden KOAH hastası olan kişilerde bu hastalığa Amfizem ve kronik bronşit gibi tanılar da eşlik edebilir. KOAH hastalarının daha sık yakalandığı hastalıkların belirtileri genellikle koronavirüs belirtileri ile benzerlik gösterir. Yapılan araştırmalar sonucunda KOAH’ a sahip olan hastaların bu virüse daha fazla maruz kaldığıdır” denildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.