Tüberküloz (verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır
Tüberküloz (verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır
Tüberküloz (verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Tüberküloz (verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle küresel mücadele gerektiren önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Tüberküloz genellikle ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) Küresel Tüberküloz 2024 Raporu’nda; 2023’te dünya çapında yeni tanı alan kişi sayısının 1995 yılından bu yana en yüksek sayıya ulaşarak 8,2 milyon olduğu bildirilmiştir. Dünya genelindeki bu hastaların 2023 yılında 6 milyonu erkek; 3,6 milyonu kadın cinsiyette ve 1,3 milyonu çocuktur.
Tüberküloz hastalığında genel yakınmalar; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş ve gece terlemesidir. Solunum sistemi yakınmaları ise; öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, yan ağrısı ve nefes darlığıdır. İki-üç haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürük varlığında tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir.
Tüberkülozdan korunma, erken tanı, yeterli ve uygun tedavi, sosyal koruma ve psiko-sosyal destekler ile hastalığın görülme sıklığının ve tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması, hastalığa bağlı maddi kaybın azaltılması amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta, toplumun bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkatinin çekilmesi için “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.
Tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri, tüm sağlık kuruluşlarımızda ÜCRETSİZ sunulmaktadır. Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu tüberküloz hastaları da ÜCRETSİZ tedavi edilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Hastanın, tercihen bir sağlık personelinin gözetiminde ilaçlarını alması şeklinde uygulanan “Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)”, düzenli ilaç kullanılması için en uygun yoldur. Bir DGT çeşidi olan Video Gözetimli Tedavi (VGT), hastanın ilacını içerken bir sağlık çalışanına görüntülü olarak bağlanması veya ilaçlarını içmesini kaydedip videosunu yollamasıdır. Tedavi sonlandırılana kadar, hastanın aylık takiplerinin verem savaş biriminde yapılması uygundur. Tedavide kullanılan ilaçların eksik alınması ya da düzensiz kullanılması halinde, tüberküloz etkeni ilaçlara direnç kazanabilmektedir. İlaca dirençli tüberküloz hastalığının tedavisi zor ve daha uzun süreli olup tüm dünyada önemli bir konu haline gelmektedir.
Bulaştırıcı dönemde olan tüberküloz hastası ile aynı ortamda bulunan ve tüberküloz etkenine maruz kalan kişilere “temaslı” denir. Tüberküloz hastasının temaslıları, verem savaş birimlerinde ücretsiz muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Hasta olduğu tespit edilen temaslılar tedavi edilir. Hasta olmayan fakat enfeksiyon ya da hastalık riski taşıyan temaslılar koruma tedavisine alınır.
Kronik ve bulaşıcı hastalıklar birey ve toplumda sağlık kaybının yanı sıra ekonomik ve psikososyal kayıplara da neden olmakta, uzun süreli tedavilerin düzenli sürdürebilmesi için sosyal ve ekonomik destekler verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında bir protokol imzalanarak ekonomik ve sosyal güçlük yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren “Düzenli Nakdi Yardım Programı” başlatılmıştır. Program kapsamında, ekonomik ve sosyal güçlük yaşadığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespit edilen tüberküloz hastalarına, ilaçlarını DGT ile düzenli bir şekilde alması koşuluyla tedavi süresince nakdi yardım verilmektedir. Aynı zamanda tıbbi öz bakım gerektiren ve evdeki yaşam koşullarının yetersiz olduğu durumlarda ilave destek ödemesi sağlanabilmektedir. Dünya çapında bir ilk ve iyi uygulama örneği olan bu programla tüberküloz hastalarının tedavi ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, hastalara ve ailelerine psikososyal destek verilmesi, yoksulluğun azaltılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmiştir. Düzenli ilaç kullanımı ile tüberkülozu önleyebilir, çevrenizdekilere bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Ülkemizde tüberküloz (verem) hastalığının tedavisi ücretsizdir!
Korkma, saklama, tedavi ol!
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.