1993 yılında Vali Ayhan Çevik öncülüğünde ilk kez gerçekleştirilen Gümüşhane Kuşburnu Pestil festivaline katılmıştım. Amaç Gümüşhane kuşburnu ve pestilini tanımak bunu yaparken de “Gümüşhane” adını ön plana çıkarmak idi.
Yerel yöneticilerin yanı sıra emeği geçen birisi vardı ki* vali Yardımcısı Şener Sarıçiftci. Vali rahmetli oldu. Şener bey Kahraman Kazan Kaymakamlığından emekli olduktan sonra kendi köyünün muhtarı olmuştu.
Şehrimiz tanıtımına ne ölçüde katkı yapmışlarsa kabulümüz olmuştur. Şükranla yad ederiz.
Bu tanıtım işi yıllar sonra isimler eklemesiyle “Gümüşhane Uluslararası Pestil, Kuşburnu, Kültür ve Turizm” adını aldı. İsim değişikliğinin bir getirisi oldu mu? bilmiyorum, araştırılması gerekir.
Kentimizin tanıtımı için yerel ve genel yönetimler işi eğlence havasında götüre dursun şimdilerde, 2 Eylül gününün “Dünya Gümüşhaneliler Günü” olsun diye bir tartışmanın başladığına şahitlik ediyoruz.
Teklifi gündeme getiren merkezi İstanbul’da olan, haber@haber29.net sitesi yöneticisi Müh. Serkan Kaya’nın gerekçesi şöyle;
Eylül ayının 2. Günü sıralamadaki yeri olan ‘9’ yan yana gelince ‘29’ ettiğine göre ”2 Eylül Dünya Gümüşhaneliler” günü olsun diyor.
Bu teklif sosyal medyada yoğunlukla paylaşıldı. Özel, tüzel kişilikli kuruluşlar, ünlü kişiler tarafından da kabul gördü.
Geriye kalan belediyelerimizin konuya sahip çıkması ki, bundan ve bu düşünceyi paylaşacak olan valilikten de kuşku duymuyorum.
2 Eylül günü; “Dünya Gümüşhaneliler günü” olarak tescil edilirse o gün mesajlar çekilir. Yurt içinde ve dışında bulunan tüm Gümüşhaneliler bir araya gelir. Dostluklar paylaşılır, dahası bugüne kadar yapılan tanıtımları geride bırakır, fark bile yapar.
Bence yerinde bir tartışma. Biz bu tartışmanın olumlu tarafındayız.
Hayırlı olsun.