İşte reçete,
1.
Kozmetik Sanayi'nde kullanılan ve bizim yöremizde de yetişen kaliteli ve getirisi iyi olan yağlı bitkilerin ekiminin özendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Eğer vatandaşımız bunda kazanç elde edebilirse, yani ektiğinin karşılığını alır ve malı elinde kalmayacak şekilde elinden çıkarabilirse, getirisi az olan bitkileri ekmekten vaz geçer ve bu alana yönelir. Hiç olmazsa emeğinin karşılığını da almış olur.
2.
Yöremizi kalkındıracak 2. modelimizde 1954 Kelkit Belediyespor'dur. Diyeceksiniz ki ne alaka.... Çok alakası var. Özellikle ilçemizde oynanacak olan 17 veya 20'ye yakın futbol maçının Kelkit'e ve yöremize bir getirisi olacaktır.1954 Kelkit Belediyespor'un başarılı olması ve beldemizi tanıtması açısından başta Kelkit olmak üzere Gümüşhane, Torul, Kürtün, Şiran ve Köse'ye de katkısı olacaktır. 1954 Kelkit Belediyespor'un ilçemizin kalkınmasında tanıtılmasında vagon olacağına inanıyorum.
3.
Hayvancılık konusunda da yöremiz önemli bir konuma sahip. Özellikle büyükbaş hayvancılığın yöremizin kalkınmasında son derece öneme sahiptir. Hem merkezde besicilikle uğraşan hem de köylerimizde bu işle geçimini sağlayan vatandaşlarımız kooperatifleşerek süt, et ve deri gibi alanları değerlendirerek kalkınmamızı kolaylaştırabilir...
4.
Sadak Barajı ve Satala antik kentini iyi değerlendirip iç ve dış turizme kazandırabilirsek yöremizin ekonomisine önemli bir katkıda bulunmuş oluruz. Gümüşhane'deki Karaca Mağarası, Torul'daki Seyir Terası ve Limni Gölü , Şiran'daki Tomara Şelale'si, Kürtün Barajı gibi Kelkit'inde sembol olabilecek bir değeri yakalamış olur. Özellikle Sadak Barajı ve Satala antik kentinin turizme kazandırılması ile ilgili 25/26.07.2015'te yazdığım'' Kanarya Adalarına Rakip Var''. internette mevcut, okumanızı tavsiye ederim.
5.
Yöremizin kalkınmasında ve tanıtılmasında yöresel yemeklerimizi tanıtabilirsek dışarıya açılma yönünde de önemli bir yere sahip olabiliriz. Kelkit'te üretilen ve patenti Kelkit'e ait kuru fasulye başta olmak üzere kuşburnu, pestil , köme ,Kelkit döneri, Kelkit ketesi, Kelkit köy ekmeği başta olmak üzere daha nice çeşitliliği tanıtabilirsek memleketimizin kalkınmasına yardımcı oluruz.
6.
Yöremizin tanıtılmasında yöresel halk oyunları ve düğün eğlenceleri başta olmak üzere unutulmaya yüz tutmuş olan Zilli Kilim, Ala Kilim ve diğer el sanatlarını canlandırır ve tanıtırsak yöremizin kalkınmasında gelişmesinde önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum.
7.
Yine yöremizin kalkınmasında şehrimizin daha temiz, daha düzenli, daha yeşil olması için daha çok ağaçlandırma çalışmalarına önem vermeliyiz. Özellikle belediye inşaat ruhsatı verirken, kesinlikle evlerin bahçelerinin olmasına, bahçelerinin yeşillendirilmesine, ağaçlandırılmasına yönelik uygulamalar getirmelidir. Gerekirse su faturalarında indirime giderek özendirilebilir de.
8.
Memleketimizin kalkınmasında diğer bir faktör de, bir beldeye bir yüksekokul değil en az üç dört tane 4 yıllık fakültenin açılması gerekir. Açılacak bu fakültelerinde yöremizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yönde olması gerekir. Dışarıdan gelecek öğrencilerin hem beldemizi tanıtmada hem de onların beldemizde harcayacakları her kuruş kalkınmamızda önemli bir köşe taşı olacaktır.
9.
Memleketimizin kalkınmasında ve tanıtılmasında, dışarıda yaşayan hemşerilerimiz Fahri elçi olarak değerlendirilebilir. Şehrimizi dışarıda tanıtmaya yönelik valiliğimiz ,belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız ve sivil toplum örgütlerimiz bir araya gelerek tanıtıcı broşürler hazırlayabilirler. Televizyonlara reklam verebilirler. Tanıtıcı yazı ve şiirlerin yanı sıra şenlikler ve geziler düzenleyerek yöremizin tanıtılmasına katkı sağlayabiliriz.
10.
Son olarak memleketimizin kalkınması ve tanıtılmasında ÇOK GÜÇLÜ BİR İRADE elini taşın altına koyması gerekir...........