Kumar, tarafların ortaya koydukları bir malı veya menfaati, baştan kimin kazanacağı belli olmayan bir iş ve işlem sonunda taraflardan birinin kazanması, kendine mal etmesidir. Nasıl sonuçlanacağı önceden belli olmayan, ihtimalli bir şeye bağlı kalarak, mal vermek veya almaktır. Adı ne olursa olsun bu özelliği taşıyan para veya mal karşılığı oynanan her oyun ve ortak bahis kumardır.
Kumarın türü, şekli, yapımcısı, sahibi, kim olursa olsun kumardır ve haramdır. Yüce Allah Kerim Kitabımızda şöyle buyurur: “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” Maide 90-91
Kumar Haksız kazançtır. Kumar, haksız yere başkasının malını almak ve başkasının zararına sebep olmaktır. Kumar, hukukun ve dinin yasakladığı hileli bir kazançtır. Kazancın helal olması, meşru yollardan elde edilmesine bağlıdır.
Kumar, kişiyi tembelliğe, toplumu atalete sürükler. Kumar insanın düşünme yeteneğini çalışmaz duruma getiren, akıl ve irade gücünü zayıflatan, sağlığını bozan çok zararları ve tehlikeli bir alışkanlıktır.
Kumar mal ve zaman israfıdır. Kumar oynayan kişi kendisine emanet edilen mal ve zamanı gereksiz yerde harcamakta, çoluk çocuğunun hakkını ziyan etmekte, insani ve ahlaki görevlerini ihmal etmektedir. Ailesine ayırması gereken zamanı, kumar masalarında ve kahvehane köşelerinde geçiren bir baba, çocuklarına karşı babalık vazifesini hakkıyla yerine getirmiş olamaz.
Kumar kaybetmektir. Kumar insana sağlığını, servetini, zamanını, ailesini ahlak ve maneviyatını kaybettirir. Zira kumar masasında kazandığını zannedenler, dünya ve ahiretlerini kaybetmişlerdir. Kumarın kazananı oynamayandır. Kumar yüzünden trajedik bir şekilde son bulan hayatlar, zorla imzalatılan çekler senetler, açığa atılan imzalar, bir gecede kaybolan servetler, intiharlar, cinnetler kumarla gelen felaketlerdir.
Kumardan, kumarın çeşitleri olan şans oyunlarından kazanıp da huzurlu bir hayat yaşayan, kazandığının hayrını gören, Allahın bir kulu yoktur. Kumardan kazananların çoğunluğunun hayatı altüst olmuştur. Birçoğu sadece kazandığı parayı değil, ailesini, arkadaşlarını yaşadığı yeri, işini ve itibarını kaybetmiştir. Hatta bu nedenle hayatını kaybedenler de olmuştur.
Gelişen teknolojik şartlarda kumar, maalesef internet ortamına taşınmış ve sanal ortamda rahatlıkla oynanır hale gelmiştir. Sanal kumar katılımı kolay ve masrafsız, girdabına düşünce kurtulması oldukça zor kitlesel bir felakettir. Çocuklarımız için bu büyük tehlikeye dikkat etmeliyiz. İlk başta bedava olan kumar siteleri, daha sonra gençleri kumarın pençesine düşürüp zehirlemektedirler.
Unutamayalım ki, bütün şans oyunları, başlangıçta eğlenmek ve vakit geçirmek için oynanır. İnsan kazandıkça kazanma zevki ve hırsı için, kaybettikçe de kazanmak için oynamaya devam eder. Sonunda da kumarın pençesinde kaybolur gider.
Dursun BOZ
İlçe Müftüsü