Sözlükte “yerleşmek, bir yeri yurt edinmek, kendini bir şeye alıştırmak” anlamındaki vatn kökünden türeyen vatan kelimesi “kişinin doğduğu, yerleştiği, barındığı ve yaşadığı yer” manasına gelir. (Diyanet İslam ansiklopedisi)
Vatan sıradan bir toprak parçası olmayıp uğruna bedeller ödenen, yolunda canlar verilen, yokluğu asla düşünülemeyen, en kıymetli topraktır. Şairin ifade ettiği gibi;
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”
Vatan, anadır, en güvenli sığınaktır. Vatan; doğduğun, büyüdüğün, kendini güvende htiğin, geleceğe umutla baktığın yerdir. Vatan huzurla yaşadığın, sırtını dayadığın, yüreğini bağladığın candır, canandır.
Vatan en büyük ihtiyaçtır. Vatansız insanların huzur içerisinde yaşamaları mümkün değildir. İnsanın vatana olan ihtiyacı yemeye, içmeye, barınmaya olan ihtiyacından daha fazladır. Şu fani dünyadaki varlık gayemiz dünyada huzurlu bir hayat ahrette de cenneti elde etmektir. Bunları elde etmek de bağımsız bir vatanla mümkündür. Onun için: "Allah kimseyi dünyada vatansız, ahirette imansız etmesin.“ duası ne güzel bir duadır.
Vatan sevgisi insanın tabiatında var olan fıtri bir sevgidir. Müslüman vatanını annesi gibi, evladı gibi, canı gibi sevmeli ona adeta âşık olmalıdır. Atalarımız bu duyguyu; ''Vatan sevgisi imandandır'' sözüyle ifade etmişlerdir. Sevgili Peygamberimiz Mekke'den Medine'ye hicret ederken mahzun bir şekilde Mekke'ye bakar ve: "Vallahi sen Allah'ın yarattığı yerlerin en hayırlısı, Allah katında en sevgili olanısın. Senden çıkarılmamış olsaydım çıkmazdım. Bana senden daha güzel, daha sevgili yurt yoktur. Kavmin beni, senden çıkarmamış olsaydı çıkmaz, senden başka bir yerde yurt yuva tutmazdım" demiştir. Bunun üzerine yüce Allah Peygamber Efendimize şöyle vahyetmiştir: "Elbette o Kur'an'ın tebliğini üzerine farz kılan Allah, seni yine döneceğin yere döndürecektir." (Kasas, 85) Bazı yorumlara göre peygamberimizin döneceği yerden maksat Mekke'dir.
Allah sevgisi, peygamber sevgisi, anne baba sevgisi, evlat sevgisi ve vatan sevgisi insanın dünya hayatını anlamlı kılan en yüce değerlerdir. Sevgili Peygamberimiz vatanı sevmenin ve korumanın önemine dikkat çekmiş şöyle buyurmuştur."İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda nöbet tutarak geçiren göz." (Tırmizi, Fedailü'l-Cihad,12)
Vatanı sevmek vatana karşı görevleri layıkıyla yerine getirmekle mümkündür. Vatanı sevmek; vatanı korumakla, askerlik görevini seve seve yerine getirmekle, vatanın birliğine dirliğine huzur ve güvenine göz dikenlere fırsat vermemekle, vatanın gelişmesi ve kalkınması için gece gündüz çok çalışmakla mümkündür.
Vatanı sevmek; çocuklarımıza vatan sevgisini kazandırmakla, onlara ezan, vatan, millet, bayrak, şehit, gazi gibi milli ve manevi kavramlarımızı öğretmekle, şehitlerimizin uğruna can verdikleri değerleri sevdirmekle ve onları çağın gerektirdiği en iyi şekilde yetiştirerek geleceğe hazırlamakla mümkündür.
Vatansız olmaz. Vatan olmadan huzur ve güvenli bir hayat olmaz. Vatan olmadan bayrak dalgalanmaz, gök kubbede ezan yankılanmaz, cuma kılınmaz, bayram olmaz. Vatan olmadan namus ve şerefin güvencesi olmaz. Özetle vatan olmadan hayatın anlamı olmaz. Yüce Rabbim bizleri dünyada vatansız ahrette imansız bırakmasın.
Dursun Boz