"Her söz bir hazinedir!" (Ekrem KALKAN)
Uzun yıllar boyunca her sözcüğün anlamını, söyleniş biçimini kayıtlara geçirmek suretiyle ana sütü gibi temiz olan güzel Türkçemizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yazılan bu kitap Gümüşhaneli genç yazarlarımızdan biri olan Ekrem KALKAN'a ait.
Kitap hem akademisyenlere kaynak olabilecek nitelikte hem de yöre insanımızın anlayacağı bir sadelikte yazılmış.
Eserde Kelkit ve Söğütlü'nün kısa bir tarihine değinilmiş. Derleme sözlük, sözcük türlerine ayrılmış, ikileme, atasözü ve deyim gibi özellikleri belirtilmiştir.
Derleme çalışmaları yapılırken özellikle okur-yazar olmayan kişilerden yararlanılmıştır. Böylece kulaktan kulağa aktarılan sözler kayıt altına alınmıştır.
Söğütlü ağzında ses değişimlerinin nasıl olduğu bilimsel düzeyde ele alınmıştır. Fiil çekimleri, eski dilde aylar, maniler, destanlara da yer verilmiş.
Türklerin binlerce yıldan beri gelen zengin bir sözlü edebiyatı vardır. Bu sözlü edebiyatın çok azı yazıya geçirilmiştir. Dolayısıyla yazarın bu çalışması bu açıdan çok değerlidir.
Ahmet Mithat “Osmanlılar, Orta Asya’dan geldikleri zaman, birlikte getirmiş oldukları dili saklayabilselerdi ve uygarlık alanındaki ilerlemeleri ölçüsünde dilin gelişimini yine Türkçe içinde aramış olsaydılar, şimdi kendilerine pek büyük teşekkürler ederdik.” der. Türkler göçebe bir topluluk olduğundan dolayı geçtiği yerlerde diğer topluluklar ile etkileşim kurmuşlardır. Yazar bugün konuşulan dili olduğu gibi kayda geçirerek Türkçeye, Türkçenin gelişimine önemli bir katkı sunmaktadır.
Ömer Seyfettin "Mademki Türk’üz, o halde bir Türk gibi görür, bir Türk gibi düşünür, bir Türk gibi davranırız ve bir Türk gibi yazarız." demektedir. Öyleyse biz de atalarımızdan aldığımız mirası geleceğe taşımak için Türkçeye sahip çıkmalıyız.
Kitaptaki derlenen sözcükler seslendirilerek kayıt altına alınmıştır. Böylece Türkçe sözler tarihteki yerini almış olmaktadır.
Eser hazırlanış biçimi olarak orijinal bir çalışmadır. Bu yönüyle de övgüyü hak etmektedir.
Bu eser Gümüşhane ili Kelkit ilçesi Söğütlü Beldesine ait bir çalışma olduğu için öncelikle belde halkından, belediyeden, sivil toplum örgütlerinden ilgi beklemektedir.
Haydi Türkçe söz varlığımıza sahip çıkma zamanı...