Günlerden bir gün, bir çiftlikte yaşayan tembel bir eşek varmış. Bu eşeğin en büyük isteği de aslan olmak imiş. Tembel olduğu kadar da hayalciymiş, bütün gün çiftlikte gezer, yan gelir yatar, yorulunca uyur ve rüyalar âlemine dalarmış.
Kurduğu tüm hayallerde kendisini ormanların kralı aslan olarak hayal edermiş. Ne var ki, eşeğin sahibi bu tembel eşeği pek seviyormuş. Ne yapmışsa onun tembelliğine ve aslan olma hayaline bir çare bulamamış. Günlerden bir gün, eşeğin sahibi bir aslan postu getirmiş. Eşek, aslan postunu görünce sevinçten anırmaya, havalara uçmaya başlamış. Hemen aslan postunun üstüne almış, ‘Sonunda kıymetimi anladılar, eşeklik etmekten kurtuldum.’ demiş. Şimdi istediğim gibi ormana gidip, aslan gibi yaşayabilirim, diye düşünmüş.
Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş. Çok geçmeden ormana varmış. Ormana varmasına varmış ama çok yorulmuş. Öyle ki, yorgunluktan düşüp, bir ağacın altında uyuyakalmış.
Sabah güneşi yüzüne vurunca uykudan uyanmış. Bütün hayvanlar çevresinde toplanmış. Meraklı gözlerle ona bakıyorlarmış. Bu duruma çok sevinen eşek, var gücüyle bağırarak, ‘Heyy ben ormanlar kralı aslanım’ demiş. ‘Çabuk sıraya girin ve kralınızı selamlayın’ demiş.
Orman sakinleri, eşeğin aslan olmadığını önce anlayamamış ve o ne emrettiyse yapmışlar. Bunun üzerine eşek kendini gerçekten aslan sanmaya başlamış. Durumdan şüphelenen kurnaz tilki eşeğe: ‘Mademki sen aslansın, o zaman aslan gibi kükre bakalım’ demiş. Eşek başlamış ‘aii aii’ diye anırmaya. Bunun üzerine eşekliği ortaya çıkmış. Orman sakinleri bunun aslan olmadığını öğrenince başlamışlar bunu kovalamaya. Eşek, kurtulmak için dörtnala koşmaya başlamış. Çiftliğe vardığı gibi sahibinin yanına varmış. Kısacık bir zamanda gördüklerinden ders çıkaran eşek, her canlının kendi yaratılış özelliğine sahip olduğunu ve bir eşekten asla aslan olamayacağını anladığını sahibine anlatmış.
Masallar, bir konuyu ele alır, okuyucuları ve dinleyicileri iyiliğe, güzelliğe ve güzel ahlaka ulaştırmak gibi amaç güder. Her devirde masallar, insanlık âlemine önemli kültürel mesajlar vermekten usanmaz. Kendini dev aynasında gören cücelere gerçekleri göstererek boylarının ölçüsünü ortaya kor ve haddini bilmeyen veya haddini aşan hadsizlere hadlerini bildiren mesajlar verir. Bu yönüyle masal; “terbiye ve ahlâka faydalı, yararlı hikâye” şeklinde tanımlanır.
Fıtratın ne ise osun! Eşekten aslan, çakaldan kurt olmaz!
Seyit TOK