Gümüşhaneli girişimciler 'geleceğin gücü girişimciler G3 Forumu’na katıldı
Gümüşhaneli girişimciler 'geleceğin gücü girişimciler G3 Forumu’na katıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Trabzon’da düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Trabzon’da düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden 'Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum', organizasyonuna Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ın yanı sıra Gümüşhane TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri de katıldı.
Girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, TOBB öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından 2011 yılından bu yana Kasım aylarında İstanbul’da düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum’un ikinci Anadolu toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi. Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırması için düzenlenen G3 Forum Trabzon ile bu kez de Karadeniz Bölgesi'ndeki girişimciler ve girişimci adayları, ülkenin önde gelen iş insanları ile bir araya geldi.
700’e yakın girişimci ve girişimci adayının katılımıyla yapılan G3 Forum Trabzon’da genç girişimcileri iş adamları ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları da büyük ilgi görürken 34 masada yapılan çalışmaya İstanbul ve Karadeniz bölgesinden 68 mentor katıldı. Her masada, biri bölgeden olmak üzere iki mentor, Karadenizli girişimci adaylarına tecrübelerini aktararak girişimcilik yol haritası çıkartmalarına yardımcı oldu. Yarım saatte bir değişen oturumlar sayesinde, her katılımcı 8 mentorle bir araya gelme ve farklı görüşler alma fırsatı buldu.
2 MİLYON YENİ GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR
Organizasyonda yaptığı konuşmada girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,"Birey olarak, ülke olarak zengin olmak istiyorsanız, insanlara da faydalı olmak istiyorsanız bunun yolu girişimcilikten geçiyor. 2’nci dünya savaşı sonrasında dünyada yıkılan iki ülke var. Almanya ve Japonya. 1945’te yerle bir olmuş iki ülkenin bugün dünya ekonomisindeki yerleri 2 ve 3’üncü sırada. Savaşın sonrasında girişimciler tekrar işlerine odaklanarak girişimci olmaya devam etti. İki ülke de girişimciler sayesinde dünya ekonomisinde en zengin duruma geldiler. Sovyetler Birliği 1990’a kadar en büyük askeri güçtü. Teknoloji olarak ta Amerika Birleşik Devletleri’nin önündeydi. 1990’dan sonra kendi içinde çöktüler. Sebebi ise ülke içerisinde girişimciliği reddetmeleriydi. Küresel rekabette artık girişimciliğin merkezi olan ülkeler öne çıkıyor. Türkiye’de 1.5 milyon işletme, toplamda 15 milyon çalışan var. Türkiye’nin her yıl istihdama katlan nüfusu 900 bin kişi. Yarın bunlara nasıl iş verilecek? Yeni girişimciler olmazsa ülkede mutsuz insan sayısı artacak. Bununla problemler daha da artacak. Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimci. Türkiye’de oran yüzde 2. Japonya ile aynı oranı yakalayabilmek için Türkiye’nin 2 milyon yeni girişimciye daha ihtiyacı var."
GENÇ GİRİŞİMCİLERİMİZDEN UMUTLUYUM
İyi bir girişimci olmak için yabancı dil kullanımının önemli olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Artık yüzde 30’umuz İngilizce konuşabiliyor. Dil olmazsa olmaz. İyi bir girişimci olmak istiyorsanız iyi İngilizce konuşuyor olmalısınız. Kaybetmekten korkarsanız girişimci olamazsınız. Hayatta başarılı olmakta var başarısızlıkta. Kaybetmekten korkmayanlar kazanıyor. Risk alamazsan bu iş olmaz. Başarısız olsanız da umutsuz olmayacaksınız. Geleceğe umutla bakacaksınız. Girişimciliğin yaşı yok. Pes etmeyen kazanıyor. Yenilikçi olacaksınız. Şimdi devir, icat edende, eski köye yeni adet getirende. Fikrin varsa yatırımcı bulursun. Paraya ihtiyaç yok. Yeter ki farklı düşünün. Girişimci gençlerimizin geleceğinden umutluyuz. Bugün dünyanın en büyük 18’inci ekonomisine sahip konuma geldik. Sizlerle birlikte yolumuz açık. Hedefimiz ülkemizi en zengin ilk 10 ülke arasına sokmak. Tabii ki 10’unculukta yetmez. Atalarımız kıtalara hükmetmiş. Bize de dünyaya hükmetmek yakışır" diye konuştu.
GİRİŞİMCİLERİN AYAĞINA GİDECEĞİZ
Forum etkinliğini ülkeye yaydıklarını ve Anadolu’daki ikinci etkinliği Trabzon'da yaptıklarını kaydeden TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise "Girişimci arkadaşların ayağımıza gelmesinden çok onların ayağına gideceğiz. Bu tür forumları yapmaya devam edeceğiz. Girişimci arkadaşların ayağımıza gelmesinden çok onların ayağına gideceğiz. Dış dünyaya bakıldığına bir Türkiye anlatıyorlar. Bir de bizim yaşadığımız Türkiye var. Eğer 2 tane Türkiye yoksa birisi yanlış. Dün bir girişimcilik konferansına katıldım. 4 bin kişi katıldı. Bunların bin tanesi Türk değildi. 100 tane yatırımcı var, 63’ü Türk değil. Biz de aslında ham maddenin çok önemli bölümleri var. Sadece biraz daha birlikte olmamız gerekiyor." dedi.
Sık sık uygulanan elektronik anket uygulamaları ile katılımcıların forum ve görüşülen konular üzerindeki düşüncelerinin ölçüldüğü organizasyon TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Trabzonspor Külübü Başkan Yardımcısı Nevzat Aydın'ın katılımcılarla yaptığı söyleşiyle sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.