Kamu Kaynakları Birilerine Peşkeş mi Çekiliyor?
Kamu Kaynakları Birilerine Peşkeş mi Çekiliyor?
Kamu kaynaklarının etkin, verimli ve şeffaf bir şekilde kullanılması, Devlet İhale Kanunu’nun temel amaçlarından biridir.
Kamu kaynaklarının etkin, verimli ve şeffaf bir şekilde kullanılması, Devlet İhale Kanunu’nun temel amaçlarından biridir. Kamu İhale Kanunu’na göre, kamu kurumları ihaleleri belirlenen usullere uygun şekilde gerçekleştirmek zorundadır. Ancak birçok kurum, bütçeleri bölerek açık ihale usulünü devre dışı bırakmaya devam ediyor. Bu durum hem vatandaşı hem de haksız yere devre dışı kalan esnafımızı tedirgin ederken, “Kamu kaynakları birilerine peşkeş mi çekiliyor?” sorularını gündeme getiriyor.
BÜTÇELERİN BÖLÜNMESİ YASA DIŞIDIR VE SUÇ TEŞKİL EDER, AÇIK İHALE USULÜ ESASTIR.
Bu konu hakkında bizzat bizlere ulaşan ve gazetemizi arayan birçok esnafımız, “Kamu kuruluşları, ne kanun dinliyor, ne de emir dinliyor? Daha önceki yıllarda Valilik Makamının kesin emirlerine rağmen hala kamu ihale kanunu görmezden gelinerek, ve hiçbir kimse ya da makamdan korkmayarak bütçeler bölünüyor ve kamu kaynakları birilerine peşkeş çekiliyor. Bu gidişata dur diyecek kimse yok mu?” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
DEVLET İHALE KANUNU’NUN TEMEL PRENSİPLERİNDEN BİRİ REKABETİN SAĞLANMASI VE ŞEFFAFLIĞIN KORUNMASIDIR.
Kanunun 5. Maddesi, kamu ihalelerinde saydamlık, rekabet, eşit muamele ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerini vurgular. Bu çerçevede, asıl olması gereken ihale yöntemi açık ihale usulüdür. Açık ihale usulü, en geniş katılımı sağlayarak kamunun en avantajlı teklifi seçmesine olanak tanır ve yolsuzluk ihtimalini en aza indirir.
BÜTÇE BÖLMEK YASAYA AYKIRIDIR
Kanunun 5. Maddesinde “Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez. İhtiyacın kısımlara bölünmesi suretiyle ihale usulünün veya Kanunun diğer hükümlerinin uygulanmasının engellenemeyeceği” açıkça belirtilmiştir. Bu hüküm dikkate alınmayarak, birçok kamu kurumu ihaleyi doğrudan temin veya pazarlık usulü ile yapabilmek için toplam ihale bedelini bilinçli şekilde küçük parçalara bölerek yasal boşluk oluşturmaya devam etmektedirler.
Bütçe bölme yöntemine başvurarak açık ihale usulünden kaçanlar devleti alanen zarara sokmaktadırlar. Bu aynı zamanda kanun tanımazlıktır. Bu tür uygulamalar, rekabeti kısıtladığı gibi belirli kişi veya şirketlere haksız avantaj sağlayarak kamu zararı oluşturmaktadır.
TÜM KAMU KURUMLARI MUTLAKA DENETLENMELİDİR...
Devlet İhale Kanunu’na aykırı şekilde bütçe bölünmesi, ihaleye fesat karıştırma veya kamu zararına neden olma gibi suç unsurları içeriyor olabilir. Eğer birileri açıkça kanunu tanımıyorsa, kanunu yoksayiyorsa bunun altında mutlaka bir sebep aranmalıdır.
Türk Ceza Kanunu’nun 235. Maddesi kapsamında ihale sürecinde hukuka aykırılıklar varsa tespit edilmeli, sorumlular hakkında cezai yaptırımlar mutlaka uygulanmalıdır. Kamu zararı oluşması durumunda ilgililer hakkında görevi kötüye kullanma suçu (TCK 257. Maddesi) kapsamında işlem yapılmalıdır.
Başta Sayın Valimiz olmak üzere Tüm Kaymakamlarımızdan ve adli makamlarımızdan konunun takipçileri olmalarını halkımız adına talep ediyoruz.
Kamu kurumlarının ihaleleri, Devlet İhale Kanunu’na tam uyumlu, açık ve rekabete dayalı şekilde gerçekleştirilmelidir. Bütçeleri yapay olarak bölerek ihale sürecini hukuka aykırı şekilde yönlendirmek, hem kamu yararına zarar verir hem de yasal sorumluluk doğurur. Kanunlar üstünde hiçbir beşeri güç yoktur. Kanun tanımazlık bir nevi anarşidir.
Hukuka uygun ve şeffaf bir kamu ihale süreci, vatandaşın vergilerinin doğru kullanılması ve kamu güveninin korunması açısından vazgeçilmezdir. Bu nedenle tüm kamu yöneticileri ve görevlileri, ihale süreçlerinde yasaları titizlikle uygulamak zorundadır. Şeffaflık, adalet ve hesap verebilirlikten taviz vermeyen bir ihale süreci, hem devletin hem de halkın menfaatinedir.
Gümüşhane Ekspres Gazetesi ailesi olarak halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz ve konunun takipçisi olacağız.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.